3/12/2008

6 cazuri de leucemie si 6 atacuri cerebrale pe scara unui bloc deasupra caruia se afla antene GSM

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !
de Ionut Baias HotNews.ro
Marţi, 11 martie 2008, 0:03 Revista Presei Radio TV

Ziaristul Silviu Alupei a prezentat in cadrul emisiunii "Miezul Problemei" (National TV) situatia unui bloc din Capitala pe care se afla antene GSM. Numai pe o singura scara a respectivului bloc s-au inregistrat in ultima perioada 6 cazuri de leucemie si 6 cazuri de atacuri cerebrale si infarct miocardic. Locatarii isi pun problema daca exista vreo legatura cu efectele nocive ale radiatiilor electromagnetice.

Printre cei care au decedat in respectivul bloc se numara si specialistiul in drept Nicole Filipas, cel care incerca cu disperare cu numai doua luni in urma sa avertizeze in legatura cu pericolul reprezentat de acele antene.

Antenele firmei de telefonie mobila Orange au fost montate pe bloc neavand acordul majoritatii persoanelor din bloc si nici acordul tuturor lacatarilor de la ultimul etaj, asa cum cere Legea 50/1991. In plus, cu toate ca legislatia impune verificare periodica a nivelului de radiatii dupa instalare, respectiva firma nu a mai realizat niciodata masuratorile.

Echipa National TV s-a deplasat la fata locului cu un specialist care a masurat nivelul de radiatii din zona. Daca la parter nivelull radiatiilor era unul la limita el crestea odata cu urcarea fiecarui etaj pentru ca la ultimul etaj acul aparatului sa fie dat peste cap.

Dupa ce HotNews.ro a prezentat pe 5 martie un memoriu adresat Asociatiei pentru Protectia Consumatorului (APC) de 17 familii din Ocna Sibiului, numarul plangerilor care vizeaza antenele GSM a crescut foarte mult. Desi specialistii nu s-au pus de acord in ce priveste gradul de nocivitate al antenelor GSM, pe piata aparand tot felul de studii contradictorii, numarul celor care spun ca sanatatea le-a fost marcata negativ de campul electromagnetic al acestora este tot mai mare.

Legislatia romaneasca este prea permisiva. Sa fie oare intamplator?

Firmele de telefonie mobila profita de legislatia romana extrem de permisiva si incearca sa-i maximizeze profitul punand antenele pe blocuri (evitand astfel cheltuielile cu achizitionarea unui teren sau ridicarea cadrului antenei) sau in intravilan (nemaifiind nevoie astfel sa traga cablurile de energie in extravilan, sa plateasca despagubiri pentru proprietarii terenurilor peste care vor trece etc.).

Legislatia internationala prevede ca amplasarea antenelor gsm nu se poate face la o distanta mai mica de 200 de m de orice locuinta si la mai putin de 500 de m de orice gradinita, scoala sau spital. La noi nu exista astfel de interdictii.

Un alt punct slab din legislatia romaneasca il constituie faptul ca s-a fixat prin lege un nivel permis al radiatiilor de noua ori mai mare (4,5 w/mp) decat in Occident, astfel incat firmele de telefonie mobila nu vor fi niciodata in postura de a incalca legea.

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger