3/27/2011

Sfestaniile, adevarat folos sau superstitie? De ce facem sfestanii?

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !
De cand am venit in sudul Tarii, in Bucuresti, am intalnit aici o practica neexistenta la noi in Moldova (sa nu intelegeti ca in Moldova nu se fac sfestanii! Se fac, dar nu neaparat in martie!). Anume, in luna lui martie toata lumea face sfestanii. Un lucru la prima vedere foarte bun, chiar de admirat! Dar haideti sa privim mai in profunzime lucrurile:

Toata lumea face sfestanii NUMAI in luna lui martie! Intrebi oamenii:
- Mamae dar de ce numai in luna martie si nu si in celelalte luni?
- Pentru ca cica asa e bine!
- Pai de ce e bine asa?
- Nu stiu, asa am prins si noi din batrani.

Deci avem deja o traditie din batrani. Si cum orice obicei bun se imbraca in poveste, in mitologie, am ajuns sa facem sfestanii, dar nu prea stim de ce facem, dar facem ca... asa e bine. Da de ce e bine asa, nimeni nu stie!

Treaba asta cu sfestaniile in luna lui martie e putin cam exagerata. Cum iti dai seama? Pai te suna omul in ultima zi din martie, noaptea, si te roaga disperat:
- Parinte, va rog salvati-ma!
- Dar ce s-a intamplat doamna?
- Pai trece luna lui martie si nu am facut sfestanie!
- Pai facem in aprilie, nu e nici o problema!
- Nu parinte! Va rog salvati-ma! Puteti veni si la 12 noaptea numai sa veniti!

Sa nu credeti ca inventez ceva! E caz real!

In molitfelnic la inceputul slujbei sfestaniei scrie foarte clar ca sfestania se face ORICAND ca dori credinciosul, ca e bine sa se faca in prima zi din luna, si ca in urma slujbei omului i se iarta pacatele mici de peste zi.

Intr-adevar e bine sa faci sfestanie! Preotul iti sfinteste casa. Dar, tu omule cu sufletul tau cum ramane? Faci sfestanii ca asa e bine, dar nu ai nici o treaba cu cele sfinte, cu venitul la biserica, nu te spovedesti, nu te impartasesti, nu ai nici o grija de sufletul tau. Pai, nu zice proverbul romanesc asa: Omul sfinteste locul? Intr-adevar, omul prin faptele sale sfinteste sau intineaza locuinta in care vietuieste! Tu chemi preotul sa iti resfinteasca locuinta, dar tu vei continua sa o spurci in continuare prin viata ta intinata si departe de Dumnezeu!

Consider ca inainte de a face o sfestanie in casa, este foarte bine sa mergi sa te spovedesti si sa te impartasesti, sa pui inceput bun vietii tale, sa te schimbi, sa te impaci cu Dumnezeu. Dupa ce ai facut asta, iti sfintesti si casa si toata viata ta!

Omul fuge prin viata asta ca un maimutoi din copac in copac. Tot intr-o fuga si intr-un stres si nu are de loc grija de sufletul nemuritor!

NIMENI NU SE MANTUIESTE DACA NU SE SPOVEDESTE SI SE IMPARTASESTE!

Mantuitorul a zis foarte clar: Daca nu veti manca si veti bea trupul si sangele MEU, nu veti avea viata in voi! Iar in alt loc a zis: EU sunt Calea, Adevarul si Viata!

Biserica iti arata calea care duce la Hristos, calea care duce la mantuire! Daca nu vii la sfintele slujbe, la intalnirile pe care Hristos ti le da in aceste slujbe si in taina sfintei spovedanii si impartasirii cu El, sa nu astepti sa ai parte dupa moarte de Hristos si de Imparatia Sa! Oricat de pacatos ai fi, si oricat de grele pacate ai avea, Hristos este iertator, dar NUMAI in lumea aceasta! Numai aici in lumea aceasta El este Bland si Iertator, in lumea cealalta va fi DREPT JUDECATOR. Acolo nu vei mai putea negocia nimic, asa cum esti obisnuit aici pe pamant. Nu vei mai putea spune: Lasa ca ma descurc eu!

E bine sa faci sfestanii in post! Dar Postul Mare se intinde si in luna aprilie, dar mai sunt si alte posturi cand poti face: in luna iunie in postul sfintilor Apostoli Petru si Pavel, in luna august in postul Adormirii Maicii Domnului, in lunile noiembrie si decembrie in Postul Nasterii Domnului. De ce nu se inghesuie lumea sa faca sfestanii si in aceste luni?

Se spune ca in luna lui martie se fac multe vraji. Si oamenii ar face sfestanii ca sa nu se atinga de ei vrajile. Dar acesti oameni nu stiu ca vrajile nu au nici o putere asupra celui ce face voia lui Dumnezeu si se spovedeste si se impartaseste regulat! Deci daca faci pacate si nu te ingrijesti de suflet si faci sfestanie ca sa te fereasca de vraji, DEGEABA FACI!

Apoi ar mai fi o explicatie ca toata lumea face curat in casa, primavara pana in PASTE. Intr-adevar e un lucru bun. Dupa ce ai facut curat in casa, dupa ce te-ai spovedit, e bine sa chemi preotul sa iti sfinteasca casa! Sa locuiesti intr-adevar cu drag in casa ta!

Mai am de zis si ce iti trebuie pentru o sfestanie:

Trebuie sa pregatesti un bol cu apa mai marisor pentru ca sa iti mai ramana si tie aghiazma sa bei pe stomacul gol dimineata dupa sfanta anafora.
Mai ai nevoie de: 3 lumanari, o catuie de tamaiat, un pachetel de carbuni, tamaie si un pomelnic de vii cu cei ce locuiesc in casa. Se pot adauga si alte rude in pomelnic, insa dupa cei din casa.
Recomad sa puneti lumanarile intr-un vas cu faina sau orez sau zahar pentru ca se stea drepte sa nu curga. Nu le puneti in pahare, deoarece stand inclinate, lumanarile vor curge pe masa sau ajungand la sticla paharului, acesta va crapa.
Lumea mai pune pe masa: faina, grau, oua, fructe pentru sporul casei.

Daca nu ai mai sfintit niciodata casa si abia te-ai mutat in ea, mai adauga pe masa un paharel cu ulei si un betisor de ureche cu vata. Preotul va sfinti uleiul si iti va face desupra usii niste cruciulite. De regula cruciulitele se fac pe perete si ramane urma. Unii oameni prefera sa li se faca doar pe tocul usii.

Am scris acest articol pentru ca omul care doreste sa faca sfestanie in casa lui, sa stie ce trebuie sa faca, si de ce e bine sa faca.

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger