12/02/2012

Arta de a fi "cool"

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !
Ce inteleg tinerii liceeni prin aceste cuvinte se exprima atat in vocabularul lor de zi cu zi cat si in imbracamintea lor.

Cu gandul la tinerii nostri de azi si de ieri dar si de maine, inalt aceste cuvinte ca o mustrare pentru parinti si ca o atentionare pentru tineri.

NU TOT CE ZBOARA SE MANANCA!

Da! Tinerii nostri cauta sa zboare, cauta metode prin care sa devina ei cineva. Problema este ca nu cauta cum trebuie si unde trebuie.

Ce inseamna sa fii cineva? Cum sa devin cineva?

La cine sa se raporteze un tanar ca sa se afirme? Cum sa iasa in evidenta? Cum sa faca toate astea dar fara sa depuna prea mult efort?

Gand peste gand astern. Imi e greu sa pun intr-o ordine multimea de cuvinte ce asteapta sa se nasca din inima mea. Off, tinere! Greu iti este sa dai cu piciorul in tepusa! Si nu iti dai seama ca si doare! Da! Prostia doare de multe ori!

Nu vreau sa fiu prea drastic din prima, dar ajung la concluzia ca multi tineri se cred destepti, dar nu sunt! Vorba romanului: Mai prost este prostul care se crede destept.

Sa imi argumentez pozitia.

Sunt profesor la doua licee tehnologice din Bucuresti. Iar cele ce le pun in scris sunt traite de mine in fiecare zi de scoala.

Tinerii nu mai invata aproape deloc la nici un obiect. Ei au „memoria externa” internetul de pe mobil si Wikipedia si nu le mai trebuie nimic! Sunt deja atotstiutori cu toate ca in fond nu stiu mai nimic. Nu stiu nici macar sa copieze, nu stiu sa formuleze o propozitie logica, sa isi exprime o traire, sa comenteze o fraza stupida. Nu sunt in stare sa citeasca la Limba Romana „Harap Alb”. Nu toti elevii de liceu sunt la fel, dar 70% din ei sunt asa cum vi-i descriu. As spera ca la alte licee (umaniste) situatia sa fie alta, cu toate ca, din relatarile unor colegi profesori, situatia e cam similara.

Daca tanarul elev, nu este in stare sa isi formeze in scoala generala si in liceu o cultura generala cu care sa se evidentieze, atunci el cauta o alta metoda prin care sa iasa in evidenta. Solutia o gaseste prin intermediul Mass Mediei. Daca vrei sa fii „cool” trebuie sa fii ca modele propuse de Media.

Mai exact:

  1. sa te imbraci cu haine de firma (cu toate ca nu iti permiti),

Tinerii cauta sa se imbrace cat mai la moda, cu haine cat mai scumpe, cu toate ca de multe ori parintii lor nu au bani. Dar daca nu au bani, nu e nici o problema! Se rezolva! Cum? Fura de la parinti, de la colegi sau prieteni! La lectia cu cele 10 porunci, am intrebat elevii: „Care din cele 10 porunci sunt cele mai incalcate de tineri?” Ma asteptam sa imi raspunda: „Uciderea prin avort!” Insa raspunsul m-a uimit si m-a pus pe ganduri mai ales ca in proportie de 90% mi-au raspuns: „Sa nu furi!”. Atunci i-am intrebat: „Cum si de ce fura tinerii?” Raspunsul: „Fura de la parinti, de la colegi de la prieteni pentru ca nu au bani”, eu: „Si daca ai fi cerut parintilor, nu ti-ar fi dat?” Elevul „Mi-ar fi dat mie, dar sunt parinti care nu au de unde da”.

Alti elevi cauta sa iasa in evidenta printr-o imbracaminte mai rebela: Vin cu pantalonii taiati. De aceea ii intreb: „Dar ce faci? Te-ai intalnit cu ursu? Asa se vine la scoala?”

  1. sa cauti sa fii cat mai sexy,

Sexualitatea pentru tineri nu mai este un subiect sensibil! E la ordinea zilei. Cu toate ca nu recunosc in fata, aproape tot tineretul e compromis. Daca vrei sa fii „cool” ca Vedeta X sau Y trebuie sa ii urmezi. Cum? Sa te imbraci cat mai sumar, doar e trupul tau si nu trebuie sa te rusinezi. Apoi relatiile sexuale precoce sunt incurajate foarte puternic de Media. Vedetele vorbesc deschis, fara rusine de relatiile lor amoroase cu diferiti parteneri. Degradeaza puternic in ochii tinerilor, valoarea familiei. Omul este privit doar pe plan trupesc. El este un produs de consum care produce placere si fericire. Toate vedetele se arata cele mai fericite, dar realitatea e cu totul alta! Si Madalina Manole aparea la televizor ca fiind foarte fericita, si s-a sinucis. Si Catalin Crisan zicea ca isi iubeste sotia si au o casnicie fericita, si au divortat. Si Antonia divorteaza, si Nicoleta Luciu e inselata de sot, si exemplele pot continua la nesfarsit. Deci, cu toate ca aceste vedete „sexy” pozeaza drept fericite, totul e de fatada!

Sexualitatea privita doar ca o placere coboara omul mai jos de regnul animal! Niciodata un animal, nu avorteaza sau isi abandoneaza propriul pui, cum fac oamenii egoisti care se gandesc doar la ei, sa isi satisfaca poftele trupesti si sa isi „traiasca viata” fara batai de cap.

Actul sexual presupune o responsabilitate. Ori o responsabilitate autentica ti-o asumi cu adevarat in cadrul unei familii. Daca ai o relatie cu cineva, daca ramai insarcinata, trebuie sa pastrezi copilul (daca esti responsabila), nu sa il omori avortandu-l.

Tinerii considera ca prezervativele si anticonceptionalele rezolva orice problema! Dar nu e asa! Anticonceptionalele sunt avortive! Ele opresc viata in primele 14 zile de la zamislire. Femeia ramane insarcinata si nici nu stie ca de fapt avorteaza. Se produc niste dereglari in organismul femeii. Exista si o mare probabilitate sa faci si cancer de la aceste prezervative si anticonceptionale. Aceste lucruri nu se zic de cei ce le promoveaza, pentru ca sunt la mijloc niste interese foarte mari: atat din punct de vedere financiar cat si din punct de vedere duhovnicesc. In spatele acestei Media si acestor destrabalari stau ascunse dorintele unor oameni de a distruge din temelie crestinismul prin degradarea morala a tuturor oamenilor. Ori tineretul este viitorul. Nu se cauta numai distrugerea crestinismului dar si crearea unei noi rase de oameni, care sa se supuna neconditionat stapanirii. Crestinismul si credinta in Dumnezeu sunt cele care au ridicat moralitatea lumii. Pana la venirea Mantuitorului, ganditi-va cate jertfe omenesti la idoli se faceau, cate zeitati care preinchipuiau cate o patima, nu existau! Afrodita promova sexualitatea, Bahus -  betia, etc.


  1. sa nu pleci niciodata capul si sa zici „Iarta-ma! Am gresit!”
Aduceti-va aminte de showurile cu vedete de la televizor. Cate certuri se promoveaza in direct! Oare doar ca sa faca audienta? Ma cam indoiesc! Nu am auzit niciodata o vedeta zicand: „Am gresit! Iarta-ma!” Fiecare vedeta „lupta” pentru drepturile sale, da cu pumnul in masa, e gata sa faca orice ca sa iasa in evidenta.

  1. nu conteaza scoala, ci conteaza banii!

Doar vorba aceea: „Ai bani, ai parte!”. Sunteti contrariati? Nu gresesc! „Ai carte, n-ai parte!”. Asa gandesc elevii! Ce conteaza cartea? Ce sa invete, cand pot sa isi copie lectia in pauza daca au de la cine. Ce le trebuie lor sa stie Istorie, Geografie, Matematica sau Biologie si mai ales ROMANA!? Ce sa care dupa ei Manuale si Caiete? Le lasa ori la scoala ori acasa! Important e sa ai bani! Daca nu ai, dupa cum spuneam mai sus, FACI ROST!!! (din buzunarele altora)

Iata un caz marturisit mie de o eleva:

A furat de la parintii ei aur si l-a dus la amanet ca sa isi cumpere ceva. Ajunsa la scoala cu banii, a constatat intr-o pauza ca i-au disparut banii din banca! Acum, parintii nu mai au incredere in ea.

Un elev m-a intrebat: „Domn profesor! Banii aduc fericirea? DA! Aduc fericirea! Eu as fi cel mai fericit daca mi-ar da cineva 100000 euro.”

Alt elev imi zice: „Ce trebuie sa invatam la Religie? Conteaza Modulele care imi vor da meseria de maine!” Atunci i-am raspuns: „Bun! Si termini, ai o diploma! Si mai departe? Daca nu te angajeaza nimeni? Cine te poate ajuta sa iti gasesti un loc de munca? Nu Dumnezeu?” Adevarata problema este ca au un dezinteres foarte mare si pentru aceste module. Ce note mici! Cate absente! Pe unii i-am intrebat simplu: Unde se afla pe harta orasul „Alba Iulia sau Arad? Pe unde trece raul Siret?” Nu au stiut sa imi raspunda! Nu au cultura generala in cap! Au doar o sete acuta dupa bani si in rest „tabula rasa”.

In general, li se da impresia ca daca ai bani multi, iti poti permite orice! Poti cumpara orice! Problema e ca pe Dumnezeu nu il poti cumpara! De aceea, ei cauta sa il izoleze pe Dumnezeu undeva sus in ceruri, unde sa stea cuminte si sa nu ii streseze. Ei au un Dumnezeu al lor, inca nedefinit. Constiinta ii mustra. De aceea fug de ea, si automat fug de Dumnezeu. Se ascund foarte bine in greselile preotilor si ale micilor imperfectiuni de organizare ale Bisericii promovate activ de Media.

”Domn profesor! Preotii sunt niste hoti! Pun taxe mari! Uite ce a facut popa X sau Y!”

Le raspund: „Stiti cum sunteti voi? Va plimbati printr-o padure si gasiti cativa copaci uscati. Atunci ziceti: Toata padurea e uscata! Trebuie taiata! Padure fara uscaciune nu exista! Dar exista si preoti exemplari, si le dau exemple.”

„Domn Profesor! Uite ce afaceri mari invarte Biserica! Banii sunt ochii dracului, nu? Atunci?” Eu le zic: „Biserica Ortodoxa la ora actuala, are numai azile de batrani de doua ori mai multe decat are statul roman azile de batrani si camine de copii la un loc! La fel si in cazul caminelor de copii! Biserica insa nu isi face reclama pe tema asta! De ce nu merge Media la Valea Plopului sa vada asezamantul de acolo infiintat de Parintele Nicolae Tanase? Foarte multe parohii au pe langa ele un azil de batrani sau camin de copii. De ce Media nu face reclama la actiunile caritabile ale Bisericii, ci asteapta doar stiri senzationale cu efect negativ? Asteapta cu nerabdare o mica greseala a unui preot, ca sa o mareasca ei prezentandu-o ca o mare catastrofa!?”

  1. Daca nu esti glumet, nu esti „de gasca”!

Gluma. Nu oricine stie sa faca o gluma! Sfantul Isus Sirah spunea: „Din prisosul inimii graieste gura”. Cel care are o oarecare cultura generala si o asezare duhovniceasca sau cel putin morala, va sti sa faca glume cu bun gust! Glumele tinerilor denota faptul ca pe de o parte ei nu sunt maturizati, pe de alta parte ca sunt de prost gust. Fericirea este asociata gresit cu gluma! Fetele doresc compania unui baiat care sa le faca sa rada cat mai des. De aceea tinerii nostri transforma aproape orice cuvant in gluma. Daca nu e buna gluma, rad de unii singuri!

Inaintea orei facem rugaciunea „Tatal Nostru”. Tinerii nostri nu stiu sa se linisteasca la rugaciune, sa se opreasca din foit, din vorbit si din ras. Unii accentuiaza cuvintele rugaciunii in asa fel incat sa ii faca pe colegi sa rada. Asa considera ei ca pot fi „cineva”!

Nu poti trece cu vederea un astfel de comportament! Le-am explicat clar cum stau lucrurile! Asa cum Mantuitorul a rostit 9 Fericiri, tot El a rostit si niste VAIuri. Un VAI suna in felul urmator: „Vai voua celor ce radeti acum! Ca veti plange si va veti tangui!” Tare bine se potriveste acestei generatii acest VAI! Razi de rugaciune? Razi de Dumnezeu! Iei in batjocora numele lui Dumnezeu, ori ATENTIE: „Dumnezeu nu se lasa batjocorit!” Te rabda azi, te rabda maine, te rabda poimaine. Dar ulciorul nu merge de multe ori la apa. Cand va veni vremea de te va tranti Dumnezeu, o sa te miri: „Da cu ce am gresit de am patit asa ceva?”. Generatia asta as numi-o „HI! HI! HI! HA! HA! HA!”
Vorba romanului: „Razi ca prostul!”

  1. Tupeul si Libertate

„Cei 7 ani de acasa” si „Prieteniile rele strica obiceiurile bune” sunt principalele idei pe care ma axez. Nu stiu daca sunt de vina parintii! Aparent sunt, dar va voi da doua exemple:

Primul exemplu: Am iesit intr-o zi in parc cu copilasii mei (nu elevii mei) la un loc de joaca pentru copii. Aici am intalnit mai multi copii. Cand am ajuns noi, un baietel X se dadea in leagan iar altul Y se plimba cu o tricicleta. Primul copil (X) s-a plictisit de leagan si a cerut tricicleta innapoi. Era tricicleta lui. Cand s-a suit in leagan, copilul Y pe care nu il cunostea, i-a luat bicileta fara sa intrebe daca are voie. Acum se plimba cu ea. Copilul Y nu dorea insa deloc sa innapoieze tricicleta. Atunci a intervenit mama copilului X. Suparat, copilul Y s-a dat jos de pe tricicleta a luat-o in maini, a ridicat-o si a aruncat-o cu putere spre copilul X. Noroc ca mama copilului X a fost atenta la aceasta miscare si a prins tricicleta. Altfel, negresit copilul X ar fi ajuns la spital. Copilul Y era insotit de bunica lui, care la toate aceste scene a stat nepasatoare pe banca. Mai departe, copilul Y s-a repezit asupra baiatului meu mai mare care avea in mana o minge sa i-a smulga. Am intervenit repede. Intre timp mingea ajunge in mana unui alt copilas tot de-al meu, mai mic doar de 1 an jumate. Copilul Y s-a repezit asupra lui mai sa il tranteasca la pamant. Am intervenit din nou. De aici a pornit scandalul. Bunica copilului Y statea tot nepasatoare. Am luat-o cu totii la intrebari. Raspunsul ei a fost socant: „Asa dorim sa ne crestem copilul in deplina libertate!”

In deplina libertate se dezvolta si tineretul din ziua de azi. Insa e o libertate prost inteleasa. In exemplul de mai sus, sinonimul termenului „libertate” este „salbaticie”. Ori noi oamenii sunt fiinte rationale. Iar actiunile noastre trebuie sa fie rationale. Ratiunea este cea care face diferenta intre animale si oameni.

Al doilea exemplu: Un amic mi-a povestiti viata sa. Pe scurt va voi creiona in linii mari unele lucruri care mi-au dat de gandit. In timpul scolii generale si a liceului, el a fost un „baiat de cartier”. Nu stia de frica nimanui, nici a profesorilor. La scoala nu invata suficient, chiulea mult, raspundea urat profesorilor... ca oricare elev de azi. Insa parintii au fost pionii care au contat foarte mult. Nu era dependent de ei. Dar prin faptul ca ei s-au impus cu tarie si prin faptul ca ei au fost oameni credinciosi care merg la biserica, se spovedesc si se impartasesc au reusit cu ajutorul lui Dumnezeu sa il readuca pe calea cea buna. Nu din cauza lor, baiatul a luat-o pe cai gresite, ci din cauza anturajului. Azi baiatul a facut o facultate si un master.

Acest caz, mi-a umplut inima de oarecare sperante de indreptare pentru tinerii de azi. Ei rad aiurea, vorbesc prostii si datorita faptului ca nu sunt inca maturizati, nu inteleg exact ce inseamna viata. Nu stiu cat de importante sunt cunostintele pe care le pot acumula la scoala.

Imi vine acum in minte o intalnire recenta cu un vecin de-al meu. L-am vazut imbracat in haine verzi si l-am intrebat: „Sunteti doctor?”; el mi-a raspuns: „Nu! Nu mi-a placut cartea! Sunt doar un om de servici!”

Tinerii din ziua de azi cred si spera ca in viata sa dea peste o mare comoara si sa se imbogateasca. Sau sa faca ei o afacere si sa devina bogati. Dar, toate acestea sunt doar visuri. Iar visurile se spulbera repede. Foarte putini vor putea atinge acest ideal. De ar putea intelege ei ca „Munca innobileaza omul”, ca „Nu tot ce zboara se si mananca”, ca „Fara carte, n-ai parte”, si s-ar pune pe invatat, atunci cu siguranta ar lua si bacul, ar face si o facultate si ar dobandi si o meserie. Una e sa ai facultate, si alta e sa ai doar liceu si acela fara BAC-ul luat! De aceea tinerii, uita si de Dumnezeu si de Bun Simt, deoarece nu le e frica de nimeni si de nimic. Daca le spui: „Nu stii nimic. Cat sa iti pun?”, el iti raspunde sec: „Puneti-mi 4!”. Nu zice si el: „Domn profesor, va rog sa ma iertati. Invat bine pentru data viitoare!”. Pe elevi nu ii mai intereseaza cartea. Orice altceva e important, numai scoala nu!

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger