1/13/2013

Culorile vesmintelor si folosirea lor in cadrul liturgic

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

În vechime veşmintele erau doar albe (şi simbolismul e f. clar), dar cu timpul veşmintele au început să fie de toate culorile. Mai puţin cunoscută pt Biserica Ortodoxă este culoarea neagră a veşmintelor. După cum se crede, aceasta a fost impusă ruşilor de către Petru I cel Mare, iar mai târziu a fost împrumutată şi de alţii, dar nu de toţi. Iată însă că patriarhul Kiril al Moscovei nu prea a slujit în zilele de rând ale Postului Mare cu veşmite negre, aşa cum e la ei obiceiul, ci în veşminte de culoare violetă închisă. Deci se constată şi la ruşi o anumită rezervă faţă de culoarea neagră.


Culoarea veşmintelor este în legătură cu semnificaţia sărbătorii, dar întrucât aceste semnificaţii sunt înţelese diferite în anumite locuri, la anumite sărbători diferă culoarea veşmintelor. Vă expun rânduiala din Biserica Rusă, pt că doar ei respectă aceasta cu mare stricteţe (chiar şi în cele mai sărace parohii !).
Culoarea albă se îmbracă la Praznicile Schimbării la Faţă, Naşterii, Botezului şi Înălţării Domnului; de asemenea în Sâmbetele morţilor şi Sâmbăta lui Lazăr, şi în Sâmbăta Paştilor. Tot culoarea albă se îmbracă la Sărbătoarea Sfinţilor Îngeri şi a Sfinţilor Apostoli. Românii şi grecii (cu unele excepţii în Athos) îmbracă culoarea albă şi la Paşti şi în toată periada pascală, în timp ce ruşii şi alte câteva Biserici îmbracă la Paşti culoarea roşie.
Culoarea galbenă (aurie) se îmbracă în toată duminicile de peste an (dacă nu este o altă sărbătoarea mare), precum şi la Sărbătorile Sf. Proroci. 
Culoarea roşie este îmbracată la sărbătorile Sfinţilor Mucenici, iar de ruşi la Paşti şi în toată perioada pascală.
Culoarea albastră este preferată pt sărbătorile Maicii Domnului. Grecii însă folosesc la aceste sărbători o culoarea maronie (mai degrabă purpurie), după culoarea imperială reflectată şi în veşmintele Maicii Domnului din icoană. Albastrul ruşilor face însă trimitere la atributul "cea mai cuprinzătoarea decât cerurile", care însoţeşte icoana Maicii Domnului de pe bolta Altarului.
Culoarea verde se îmbracă la Praznicului Floriilor şi a Rusaliilor, precum şi la sârbătorile Cuvioşilor.
Culoarea violetă se îmbracă la Sărbătorile Sfintei Cruci şi se poate îmbrăca în tot Postul Mare, inclusiv în zilele de rând. 

Textul de mai sus e preluat de pe un Forum a Ierom. Petru Pruteanu 
http://forum.teologie.net/viewtopic.php?p=7872

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger