12/01/2013

Folosul Spovedaniei. De ce folosim Indreptar de Spovedanie?

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !
Ce este Spovedania sau Marturisirea?

Este taina prin care omul isi marturiseste pacatele inaintea lui Dumnezeu avand drept martor un preot duhovnic prin mainile caruia omul primeste de la Dumnezeu iertarea pacatelor marturisite. Sf. Ioan Gura de Aur (sec IV) spunea ca Dumnezeu se foloseste de gura si mainile preotului pentru a trimite in lume harul Sf. Duh. Mainile preotului se inalta la Sf. Liturghie si cheama sa se pogoare Sf. Duh peste Darurile (painea si vinul) ce sunt puse inainte si sa le transforme in trupul si sangele lui Hristos. Prin mainile preotului primim dezlegarea pacatelor la spovedanie, mainile preotului sunt cele care binecuvinteaza. Indiferent de vrednicia preotului, harul tot lucreaza prin el. Preotul e un fel de conductor al harului divin.

La ce foloseste Spovedania?
Viata duhovniceasca este o lupta continua. Ne luptam cu noi insine si cu dusmanii nevazuti care ne indeamna la rau, cu demonii. 

Mantuitorul a zis: "Nimic necurat nu va intra in Imparatia cerurilor". Pacatele pateaza haina curata a sufletului pe care am primit-o la Taina Botezului (atunci se canta: "Da-mi mie haina luminoasa Cel ce te imbraci cu lumina ca si cu o haina"). Haina primilor oameni in Rai era o haina de lumina, era haina harului Sf. Duh. Prin pacat, Adam a pierdut aceasta haina si s-a trezit gol. Se spune ca la Sfarsitul lumii, dreptii vor straluci ca soarele, vor avea aceasta haina de lumina, vor avea haina sufletului curata.

Spovedania curata haina intinata a sufletului. Daca nu faci o spovedanie corecta marturisind toate pacatele, atunci este ca si cum ai face curatenie generala intr-o casa, dar mai lasi pe ici pe colo cate ceva insirat ne la locul lui, dupa pat mai lasi praf, sub dulapuri mizerie... Cu alte cuvinte ai facut o treaba de mantuiala, ca sa zici ca te-ai aflat si tu in treaba. 

Cum ne raportam la preotul duhovnic?
Preotul duhovnic este ca un psiholog, chiar mai mult decat un psiholog! Psihologul lucreaza dupa anumite criterii date de stiinta numita Psihologie, insa duhovnicul lucreaza cu puterea Sf. Duh. Medicamentul pe care il primesti la spovedanie vine direct de la Dumnezeu! Sf. Serafim de Sarov indemna preotii duhovnici sa invete pe enoriasii lor sa vina la spovedanie cu rugaciune! Cum? Sa te rogi lui Dumnezeu inainte de a ajunge la spovedit, sa graiasca prin preotul duhovnic. Si primele cuvinte care le va auzi din gura duhovnicului sa le ia ca din partea lui Dumnezeu. Restul pot fi vorbe omenesti, caci omul mai intervine si zice: "Stiti parinte ca de fapt e asa si asa..." si astfel discutia o poate lua si pe alte cai.

Iata o pilda reala foarte graitoare: Era intr-un sat de munte un preot betiv care de multe ori cadea in sant de beat ce era. In acel sat era o batranica foarte credincioasa si foarte experimentata duhovniceste. Ea se spovedea la acest preot betiv. Nu avea cum sa mearga in alt sat deoarece nu o mai tineau picioarele iar satele de la munte sunt rasfirate, Ea mereu mergea la duhovnic cu rugaciune. Ridica preotului niste probleme duhovnicesti de mare finete, in care preotul nu avea deloc experienta. Se minuna preotul de intrebarile puse si se spaimanta. Insa Dumnezeu ii deschidea gura si limba si ii insufla atata intelepciune, incat se minuna preotul de unde a putut scoate toate aceste cuvinte. Astfel, batrana noastra credincioasa mereu sporea duhovniceste, cu toate ca preotul nu era unul prea experimentat in virtuti. Sf. Ioan Scararu spunea preotilor: "Preotule chiar daca tu nu faci virtutea, totusi indeamna omul sa o faca, ca macar astfel rusinandu-te ca tu nu o lucrezi, sa pui inceput bun mantuirii tale!"

Dumnezeu ne poate grai si prin gura oamenilor. Sf. Antonie cel mare care traia in primele secole prin pustiul Egiptului incepuse sa fie incercat de patima mandriei. Astfel, mergand el in cetate, s-a intalnit cu o desfranata renumita. Ea se uita insistent la el. Sf. Antonie cel Mare s-a enervat si i-a zis: "Cum indraznesti tu pacatoasa sa te uiti la mine asa insistent? Nu ti-e rusine? Eu sunt un cuvios din pustiul EgiptuluI!". Ea insa i-a raspuns: "Eu sunt facuta din tine (Eva a fost facuta din coasta lui Adam) si ma uit la tine! Tu esti facut din pamant! Sa te uiti in pamant!". Si a luat Sf. Antonie acest indemn ca din gura lui Dumnezeu incat toata viata lui a privit la pamant.

La ce foloseste un Indreptar pentru Spovedanie?

Indreptarul ne ajuta sa ne amintim toate pacatele savarsite. Uitarea isi spune de multe ori cuvantul. Apoi, mai sunt fapte pe care multi oameni nici nu isi inchipuie ca sunt pacate!

Spovedania trebuie facuta cat mai amanuntit pana la nivel de ganduri chiar daca nu le-ai pus in practica. Totul porneste de la mentalitate. Daca accepti un gand in mintea ta, acela se va pogori in inima, il vei iubi si vei cauta sa il pui in practica. De aceea Hristos spune: "Cel ce a privit la femeie cu gand pacatos, a si savarsit adulter cu ea in inima lui". In vechiul testament se condamna fapta savarsita, insa Hristos vine sa taie raul de la radacina, de la gand, de la mentalitate. Hristos schimba mentalitatea oamenilor aratand clar voia lui Dumnezeu.

Spovedania trebuie facuta cat mai amanuntit ca si cum ar fi cea din urma din viata noastra. Daca maine mor, cu ce ma duc la Dumnezeu? Cu pacate nemarturisite? Prin urmare haina sufletului meu nu va fi curata. De accea cantam in Postul Mare: "Camara Ta Mantuitorule o vad impodobita si imbracaminte nu am! Lumineaza-mi haina sufletului meu, datatorule de lumina si ma mantuieste"




La spovedania trebuie sa marturisesc toate pacatele?
Nu pacalesti preotul daca ascuzi ceva, ci te pacalesti pe tine insuti. Preotul este doar un martor. Spovedania se face in fata lui Hristos, Inainte de spovedanie preotul spune: "Iata, fiule, Hristos sta nevazut, primind marturisirea ta cea cu umilinta. Deci nu te rusina, nici nu te teme, ca sa ascunzi de mine vreun pacat, ci fara sfiala spune toate cate ai facut, ca sa iei iertare de la Domnul nostru Iisus Hristos. Iata, si sfanta Lui icoana este inaintea noastra. Iar eu sunt numai un martor, ca sa marturisesc inaintea Lui toate cate-mi vei spune mie; iar de vei ascunde de mine ceva, sa stii ca toate pacatele indoite le vei avea; ia seama, dar, de vreme ce ai venit la doctor, sa nu te intorci nevindecat"

Dumnezeu cunoaste foarte bine inimile tuturor. Pe El nu poti sa il minti!

De ce are nevoie Hristos sa ii spun pacatele mele cand El le stie deja?

Sa presupunem o situatie: Un copil a gresit fata de tatal lui. El stie de greseala fiului, el vrea sa il ierte dar asteapta un gest normal din partea odraslei: sa vina sa recunoasca greseala si sa isi ceara iertare. La fel si Dumnezeu. De aceea, mergem la casa lui Dumnezeu, la Sf. Biserica la Taina Spovedaniei! Sa ne intalnim cu Hristos Dumnezeu, sa ne recunoastem greselile si sa primim iertare. 


Iata si pozitia unui mare duhovnic al neamului nostru romanesc, parintele Paisie Olaru de la Manastirea Sihastria Neamtului:

Unui fiu duhovnicesc îi dădu bătrânul următoarele sfaturi pentru spovedanie:

- Să te mărturiseşti regulat, că dacă mături casa mai des, ţi-i drag să stai în ea. Dacă speli cămaşa, ţi-i drag s-o îmbraci. Căci dacă se face mult gunoi în casă, este mai greu de scos afară. Să te mărturiseşti mai des, dacă nu în fiecare săptămână, măcar în fiecare lună.

Spun ucenicii Părintelui Paisie, că după ce-i spovedea şi le dădea unele sfaturi, le zicea cu duh smerit şi rugător:

- Să fiţi sinceri la spovedanie, să nu vă îndoiţi niciodată de duhovnic, căci nu el, ci Dumnezeu vorbeşte şi lucrează prin el.

La urmă bătrânul adăuga această rugăciune de iertare fiilor săi duhovniceşti, care le mişca inima până la lacrimi:

- Iertaţi-mă şi Dumnezeu să vă ierte, că poate v-am smintit sau poate nu m-am purtat cu voi cu mai multă dragoste. Să ne rugăm unii pentru alţii, ca Dumnezeu să ne învredniceacă de mântuire şi să ne facă parte de un colţişor de Rai...


(Arhimandrit Ioanichie Bălan, Părintele Paisie Duhovnicul, Editura Trinitas, 1993, p. 112; p. 115)

Alte carti utile pentru si despre spovedanie gasiti aici: Indrumar pentru Spovedanie de Staret Gheorghe Zavoratul
si aici: Spovedania si vindecarea sufletului de Mitropolitul Hierotheos Vlachos


Pun la dispozitia dumneavoastra un Indreptar de Spovedanie. Il puteti salva poza cu poza.













Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger