3/18/2015

Ce nu au voie controlorii de pe mijloacele de transport sa faca

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Aparent, tot mai multi controlori ai companiilor de transport public, din tot mai multe orase, braveaza si fac abuzuri grosolane. Iata ce trebuie sa stii in cazul in care nu ai la tine o legitimatie de transport:

1.           Controlorii nu pot sa te oblige sa te legitimezi si in nici un caz nu au voie sa te deposedeze de actul de identitate. Punct! Procedura de legitimare este o conventie social acceptata, nimic mai mult. Obligatia lor este sa verifice (ATENTIE!) legitimatia de calatorie (in termeni specifici). Au in schimb dreptul de a solicita interventia politiei pentru legitimare si n-au decat s-o faca. Si Jandarmeria Romana mai are dreptul sa te legitimeze, conform legii 550/ 2004.


2.           Controlorii nu au dreptul sa te coboare din mijocul de transport cu forta, sa te bruscheze, sa te perchezitioneze ori sa-ti retina vreun bun personal cu scopul de a cobori cu ei. In momentul in care se intampla vreo astfel de fapta, ai obligatia sa suni imediat la politie! Nu le intra in joc si nu face cine mai stie ce compromis in schimbul rambursarii bunului.Este recomandabil ca in astfel de cazuri sa faci putin scandal si sa rogi pe cineva sa te insoteasca. Ei sunt tot timpul (minimum) doi si-ti trebuie martor. Dupa ce suni la politie, astepti si, dupa caz, mergi la sectie pentru a depune o plangere pe numele controlorului, in care sa punctezi cu lux de amanunte faptele. Controlorii au legitimatii si sunt obligati sa se legitimeze nominal, asa ca nu-i foarte greu sa afli cu cine ai de-a face.


3.           Controlorii nu au voie sa te retina in autobuz/tramvai sau statie mai mult de cateva minute/jumatate de ora. Maximum! Orice retinere dureaza mai mult, se transforma automat in privare de liberate si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani, conform articolului 189 din Codul Penal. Si chiar daca vor chema politia, tot nu esti obligat s-o astepti mai mult de cateva minute!


Sursa: http://www.radiounirea.ro/te-au-prins-calatorind-pe-mijloacele-de-transport-public-fara-bilet-iata-ce-nu-au-voie-controlorii-si-care-sunt-drepturile-tale-7638.html
RCA-Ieftin
Roviniete.ro
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger