3/02/2015

Fifty Shades of Grey - Scrisoare de avertisment a unui psihiatru american

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Miriam Grossman MD http://www.miriamgrossmanmd.com/


In filmul “Fifty Shades of Grey” NU ESTE NIMIC GRI. TOTUL ESTE NEGRU.

Sa explic.

Eu ajut oameni care sunt distrusi interior. Spre deosebire de Doctori, care folosesc raze “X” sau analize de sange pentru a determina de ce se afla cineva intr-o stare de suferinta, ranile care ma preocupa pe mine sunt ascunse. Eu intreb si ascult cu atentie raspunsurile. Astfel descopar de ce (cauza) persoana din fata mea … “sangereaza”.

Anii de ascultare atenta m-au invatat foarte multe.

Un lucru pe care l-am invatat este ca tinerii sunt profund confuzionati cand vine vorba despre dragoste – cum sa o descopere si sa o pastreze. Ei fac proaste alegeri si ajung la final sa sufere enorm.

Eu nu doresc sa suferi si tu cum sufera oamenii care ajung la cabinetul meu, asa ca te avertizez despre noul film “Fifty Shades of Grey”. Chiar daca nu l-ai vazut, mesajul sau otravit se insinueaza (difuzeaza) in cultura noastra si poate semana (implanta) idei periculoase in mintea ta.

“Fifty Shades of Grey” a fost lansat de Valentine’s Day si poti fi indus in eroare ca ar fi o romanta, insa nu crede asa ceva!

Filmul este de fapt despre o relatie bolnava si periculoasa, impanata cu abuzari fizice si emotionale. Filmul pare foarte atragator, neobisnuit, fascinant deoarece actorii sunt foarte buni, placuti, au masini scumpe si avioane, Beyonce canta… Ai trage concluzia ca si Christian si Ana sunt “cool” si ca relatia lor este acceptabila.

Nu te lasa manipulat!

Oamenii din spatele filmului vor doar banii tai, ei nu se ingrijoreaza orice ar fi cu tine si ce vise ai tu.

Abuzul nu este ceva “fermecator”, “misterios”, “atragator”.

Abuzarea nu este nici „cool” si nici OK vreodata, in nici o conditie.

Ceea ce tu ai nevoie sa stii despre filmul “Fifty Shades of Grey”: inca din copilarie, Christian Grey a fost neglijat, [de parinti]. El este confuz asupra “iubirii” deoarece nu a trait-o ca pe ceva adevarat.
In mintea sa, iubirea este tesuta, contaminata cu sentimente negative cum sunt durerea si vinovatia.
Christian isi face siesi placere prin a rani femeile in feluri (sa spun doar) ciudate.
Anastasia este o fata nematurizata care este captivate de aspectul si bogatia lui Christian si in mod copilaresc, fara sa judece isi da frau liber spre implinirea dorintelor.

In lumea reala, aceasta “poveste” se termina prost, cu Christian in inchisoare si cu Ana intr-un “adapost” (centru de recuperare) sau la morga. Ori, Christian va continua sa o bata pe Ana si ear ar urma sa stea, sa rabde si sa sufere.
In oricare alternativa, vietile lor nu ar fi o “poveste” fericita, fara indoiala.
Credeti-ma despre ce va vorbesc.

Ca medic, va spun cu toata seriozitatea: NU VIZIONATI filmul “Fifty Shades of Grey”.

Informati-va, aflati despre ce este vorba si spuneti prietenilor motivele pentru care nici ei nu ar fi bine sa vizioneze acest film.

Iata cateva dintre ideile periculoase promovate de filmul “Fifty Shades of Grey”:



1. Fetele „vor” baieti cum este Christian care sa le comande si sa fie duri.

Nici vorba! O femeie sanatoasa mental evita durerea, suferinta. Ea doreste sa se simta in siguranta, respectata si barbatul pe care il iubeste sa fie tandru cu ea. Visele sale sunt despre rochia de mireas si nu despre catuse.

2. Baietii „vor” o fata ca Anastasia care este supusa, rabdatoare, umila si nesigura.

Gresit! Un barbat psihologic (mental) sanatos vrea o femeie care sa se poata sustine pe ea insasi; daca el „derapeaza”, ea sa il ajute sa isi revina.

3. Anastasia isi exercita libertatea decizionala cand consimte sa fie ranita, astfel ca nimeni nu i-o poate judeca.

Eroare de logica! Desigur ca ea poate alege – si alege prost. O decizie auto-distrugatoare este si ramane o decizie proasta.

4. Anastasia alege in privinta lui Christian in mod gandit (judicios) si liber (detasat).

Extrem de indoielnic – Christian ii da permanent si constant sa bea alcool si este clar ca judecata nu este clara in mintea ei. De asemenea, Anastasia isi incepe viata sexuala cu el, cu Christian, curand dupa ce il intalneste. Neurostiinta arata ca atunci cand doi oameni ajung la intimitate se poate declansa brusc sentimentul de atasare si incredere, inainte ca cei doi sa se fi cunoscut in mod real (pentru a sti daca este benefic sa se manifeste aceste sentimente). A „face” sex (in special prima data!) este o experienta foarte puternica.
In fine, Christian o manipuleaza pe Anastasia ca sa semneze o declaratie care ii interzice ei sa spuna oricui ca el este un abuzator (sexual) cu „vechime”… Alcool, sex (actiuni fizice), manipulare – acestea sunt destule „ingrediente” care sa impiedice luarea unei decizii gandita, detasata.

5. Problemele emotionale ale lui Christian sunt vindecate de iubirea Anastasiei.

… Doar in film! In lumea reala, Christian nu se va schimba cu nimic, nu are motiv.
Daca Anastasia ar fi reusit sa ajute oameni cu probleme emotionale, ar fi devenit psihiatru sau „lucrator”/asistent social.

6. Este bine sa experimentezi sexual.

Poate, pentru adulti devotati unul altuia intr-o relatie sanatoasa, de lunga durata, ..acest tip de relatie este cunoscuta drept „casatorie”. Altfel, iti iei un mare risc de a contracta boli transmise sexual, fata poate ramane insarcinata si sa fie agresata sexual.

Este mai „destept” sa fii foarte atent cui ii permiti sa fie atat de aproape de tine, fizic si emotional, deoarece o singura intalnire cu doar un contact [sexual] te poate arunca de pe „sine” si sa iti schimbe viata pentru totdeauna.

Concluzia finala: ideile din filmul “Fifty Shades of Grey” sunt periculoase si pot duce la confuzie si luare de decizii proaste cu privire la iubire.
Sunt diferente imense intre o relatie sanatoasa si una nesanatoasa dar filmul estompeaza aceste diferente („pune ceata” asupra lor, sa nu fie usor sau deloc sesizate, in special de tineri) incat incepi sa te miri:

– ce este „sanatos” intr-o relatie?

– ce este „bolnav” intr-o relatie?

„Sunt” atatea nuante de gri!?! Nu mai sunt sigur!

Fii atent: sunt „in joc” siguranta si viitorul tau si despre ele am vorbit pana acum. Nu este loc de indoiala: o relatie intima care include violenta – consimtita ori nu, este complet inacceptabila.

Aici, in acest film este vorba de NEGRU si ALB.

In filmul “Fifty Shades of Grey” NU SUNT NUANTE DE GRI! Nici macar una.

Scrisoare este publicata aici: http://www.megmeekermd.com/2015/02/a-psychiatrists-letter-to-young-people-about-fifty-shades-of-grey/


Sursa: https://deveghepatriei.wordpress.com/2015/02/17/scrisoarea-unui-psihiatru-catre-tineri-despre-filmul-fifty-shades-of-grey/
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger