3/13/2015

O scurta istorie a iudaismului

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Iudaismul este o religie revelata, care sta la baza crestinismului. Termenul iudaism își are originea în numele regatului Iuda, țara tribului Iuda—descendenții celui de-al patrulea fiu al patriarhului Iacob (sec. XVIII - finele sec. XVII î.Hr.) -- cu capitala la Ierusalim, lăcașul Marelui Templu.

Iudaismul este prima religie care a impus credinta intr-un singur Dumnezeu.

Iudaismul cunoaste patru perioade de dezvoltare:

1.               De la patriarhul Avraam la Samuel primul judecator. Patriarhul Avraam fiul lui Terah din Ur-ul Caldeei este descendent al lui Sem. Istoria lui este narată în cartea Genezei cap. 11,26-25,11 de catre Proorocul Moise. Familia lui Abraam – originară din Ur – era idolatră (cf. Iosue 24,2; Iudita 5,7-9; Gn 31,19-35), unii descendenți ai lui Terah au / poartă în numele lor urme ale zeului selenar Šin, cult care-și avea sediul central în cetatea Ur.

Conform datelor Bibliei, Avraam s-ar fi născut cu 1200 de ani înainte de construcția Templului din Ierusalim (fixată la 968 î.e.c.); așadar, nașterea lui s-ar plasa pe la 2168 î.e.c. (cf. Gn 21,5; 25,26; 47,9; Ex 12,40; 1Reg 6,1).

Avram ajunge la concluzia ca exista un singur Dumnezeu pe care hotaraste sa il slujeasca. După moartea tatălui său, Terah, Dumnezeu ii porunceste sa paraseasca tara sa si sa mearga intr-o tara straina, in Canaan. Avram pleaca cu  cu soția sa, Sara, și cu nepotul său Lot (fiul lui Haran, fratele lui Avraam, mort deja) au abandonat Haranul și s-au îndreptat cu toate ale lor (turme și vreo 100 de slujitori, cf. Gn 14,14)

Avram si Sara era in varsta si nu aveau copii cu toate ca isi doreau tare mult. Din aceasta cauza, Sara ii propune lui Avram sa ii faca un urmas o slujnica. Astfel se naste Ismail.

Avram primeste vizita a 3 necunoscuti la stejarul Mamvri pe care ii ospateaza. Cei 3 barbati sunt defapt Sfanta Treime care ii vestesc ca sotia sa va naste un fiu. Fiul fagaduit este Isaac. Dumnezeu ii incearca credinta si ascultarea lui Avram cerandu-i sa ii aduca jertfa pe fiul sau Isaac. Avram face ascultare, insa i se arata ingerul Domnului care nu il lasa sa duca la sfarsit jertfirea lui Isaac. Ingerul ii arata un tap care va fi jertfit de Avram lui Dumnezeu. Dumnezeu ii schimba numele din Avram (cel maret ca si tatal sau )in Avraam (tata a multor neamuri).

Din Ismail se va naste poporul mohomedan si din Isaac poporul evreu.

Isaac a avut doi fii: Esau si Iacov. Iacov va primi numele de Israel. De la el, poporul evreu se va mai numi si poporul israelit. Israel a avut 12 fii, 10 fii din femei roabe iar ultimii doi Iosif si Veniamin din femeia legitima, Rahila. Cei  10 frati invidiosi pun la cale uciderea lui Iosif, insa la insistentele lui Rubem de a nu il ucide, il vand rob la niste negustori. Astfel, Iosif ajunge in Egipt. Aici, Dumnezeu il ajuta pe Iosif si orice intra in gratiile faraonului. Dupa ce talcuieste visul faraonului (7 vaci grase sunt mancate de 7 vaci slabe si 7 spice de grau cu rod sunt mancate de 7 spice fara rod), faraonul l-a pus mai mare peste toți oamenii din țara sa. Dupa 7 ani de recolta bogata vin 7 ani de foamete. Datorita secetei si foametei, familia lui Iosif se muta din Canaan in Egipt. Iosif ii recunoaste pe fratii sai, ii iarta si le ofera un loc unde sa se stabileasca cu familiile lor. Timpul trece, iudeii se inmultesc foarte mult. Egiptenii ii iau in robie, iar proorocul Moise va avea menirea de a scoate poporul iudeu si a-l muta inapoi in Canaan. Moise va fi ajutat de fratele sau Aaron, din neamul caruia se vor alege viitorii preoti. Reintorsi in Canaan se instaureaza institutia Judecatorilor.

2.               Regatul.  Poporul iudeu fiind inconjurat popoare pagane care erau conduse de un rege, a dorit sa aibe si el un reprezentant oficial. Pana acum poporul iudeu era condus de Insusi Dumnezeu care transmitea voia Sa prin proorocii Sai. Judecatorii puneau in aplicare legea divina si faceau dreptate in popor. Primul rege al poporului Iudeu a fost Saul care a fost uns rege de proorocul Samuel. Dupa el, a urmat David apoi Solomon, fiul lui David care a ridicat Templul din Ierusalim. Imperiile asirian si babilonian vor cuceri Israelul, vor distruge templul din Ierusalim. Numerosi iudei vor fi luati robi in Mesopotamia si Babilon.

3.               Rabinica. Cuprinde istoria de la exil pana la darmarea Ierusalimului. Dupa repatrierea exilatilor zidurile Ierusalimului si Templul sunt refacute, iar cultul central este restabilit. Incepand cu anul 63 i.Hr. Imperiul Roman cucereste Israelul. In aceasta perioada vine in lume Mantuitorul Iisus Hristos. In vremea sa, conducatorul Israelului si reprezentantul Cezarului era Pilat din Pont. In urma razboiului din ANII 66-70 d.Hr. intre iudei si romani, Ierusalimul inclusiv Templul este distrus din temelii iar terenul arat. Acest moment fusese prezis de Mantuitorul Iisus Hristos.

4.               Contemporana. Deoarece templul a fost distrus evreii nu au mai putut aduce jertfe. Nici preotie nu mai aveau, care sa aduca jerfe. Regula impunea ca preotii sa fie din neamul lui Aaron. Pierzandu-se genealogiile, nu li se mai cunostea apartenenta. In primele secole ei au incercat sa reconstruiasca templul dar din pamant iesea foc care ii ardea cumplit. Se spune ca aproape de venirea lui Antihrist pe pamant, deci aproape de sfarsitul lumii, evreii isi vor reconstrui Templul din ierusalim. Evreii se aduna si se roaga azi doar in sinagogi.

Bibliografie:
Manual clasa a XI, Muha Corneliu, Editura Sf. Mina, Iasi 2012
http://ro.wikipedia.org/wiki/Avraam
http://ro.wikipedia.org/wiki/Iosif_%28personaj_din_Vechiul_Testament%29


Teolog Iordachescu Constantin
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger