5/01/2015

Mania - aducatoarea de boala

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Mai intai cand ma gandesc la acest subiect, ma duc cu gandul la o informatie destul de recenta care e foarte interesanta. Neurologul roman Prof. Doctor Constantin Dumitru Dulcan spunea ca in urma cercetarilor specialistilor s-a constatat ca pentru 5 minute de maniesau suparare sistemul nostru imunitar sta blocat timp de 5-6 ore. Acum ganditi-va ca unii tin manie zile intregi... Asa se nasc bolile. Nu degeaba se spune "a murit de inima rea". Deasemenea toata lumea stie ca mania si supararea produc mai mult sug gastric in organism. Din aceasta cauza multi se imbolnavesc de gastrita sau ulcer.

Spre deosebire de cei care tin suparare sau manie, cei care iarta sunt mult mai sanatosi. Se creiaza in ei un mediu prielnic sanatatii. Aceste lucruri sunt demonstrate stiintific.

Daca oamenii de stiinta au ajuns la astfel de concluzii inseamna ca firea noastra umana a fost "programata" de Creator sa fie mereu pe pace. Daca apar "ispite" probleme conflictuale, daca vrem sa nu influentam negativ firea lucrurilor trebuie sa iertam.

Daca mania nu tine de firescul firii umane si este o energie negativa care tulbura, atunci este clar ca este lucrarea diavolului la mijloc. Hristos a zis: "Maniati-va dar nu gresiti! De cele ce ziceti in inimile voastre va caiti". Cu alte cuvinte, este normal "sa iti sara tandara" (cum se mai spune) sau sa iti iesi din pepeni sau din rabdari. Esti om. Insa daca te-ai enervat, totusi inghite in sec si rabda si iarta. Dar daca ai scapat niste cuvinte de dulce chiar si in mintea ta, trebuie sa iti para rau si sa te caiesti. Cainta este un alt subiect interesant.

Hristos a mai zis: "Sa nu apuna soarele peste mania voastra" adica sa nu te culci cumva suparat pe cineva sau certat. Daca se intampla sa te certi ai datoria sa iti ceri iertare chiar daca nu esti tu vinovatul sau sa incerci macar sa te impaci. Daca persoana cealalta nu va vrea impacare, ramane pacatul numai al ei.

Exista o vorba care se gaseste si in Grecia: "mi-am iesit din rabdari". Am gasit o talcuire foarte interesanta la aceste cuvinte. Casa sufletului este rabdarea (alta tema) iar hrana sufletului este smerenia care atrage harul lui Dumnezeu. Cand omul nu mai are hrana iese din casa sa isi cumpere sau sa isi caute. Asa si sufletul omului care se manie (vezi mania ca opusa a smereniei), nu mai are hrana (smerenia) si isi iese din casa sufletului (din rabdare) si incepe sa se comporte anormal.

Mania nu tine de normalitate. Nici supararea. Daca ne gandim cat de prost ne simtim dupa niste episoade de manie. Parca nu mai poti sa mai ai dialog cu cei cu care te-ai certat. Daca a fost si vina ta, iti e rusine sa mai dai ochii cu el. Incepi sa il eviti. Lafel si daca esti suparat. Ceva te macina in interior. Ceva nu iti da pace. Si ajungi in relatiile cu alte persoane sa ai comportamente chiar ciudate. Cand cineva striga fara vreun motiv serios: "Lasa-ma-n pace" arata faptul ca el e foarte tulburat. Are o problema. Dar daca cineva are o problema, nu trebuie sa ne enervam pe el si sa ii mai adaugam alte probleme. Trebuie sa o intelegem, sa empatizam cu el.


teolog Iordachescu Constantin
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger