5/01/2015

Preotul Gabriel Radu-Ichim a îngropat creştineşte toţi morţii abandonaţi la morgă, pe cheltuiala lui

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Gabriel Radu-Ichim (37 de ani), duhovnicul surzilor din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăulu, a îngropat pe propria cheltuială morţii îngheţaţi de la morga Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bacău, în postul Paştelui.

Morţii „nerevendicaţi“ de nimeni de la morga Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bacău au avut parte de înmormântare creştinească. Iniţiativa aparţine preotului Gabriel Radu-Ichim, parohul tuturor surdo-muţilor din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Este vorba de zece trupuri neînsufleţite, unele care stăteau de mai bine de un an în sertarele îngheţate de la Prosectura din Bacău. În următoarele săptămâni, preotul băcăuan vrea să-i înmormânteze, tot pe buzunarul lui, pe toţi copii părăsiţi la morga din Bacău. Este vorba doar de micuţii care au apucat să trăiască câteva zile, care au certificat de naştere şi nume. „Am aflat şi eu că morga din Bacău se umpluse. Mai mult, a apărut o defecţiune la unul dintre frigidere, care nu mai răcea. Temperatura era undeva la 2 grade plus. M-am angajat să ajut, să îngrop creştineşte toate trupurile, cu toate cele de trebuinţă“, a spus preotul Gabriel Ichim.

Preotul băcăuan a ţinut legătura cu angajaţii de la Morgă şi cu cei care lucrează la Serviciul de Medicină Legală din Bacău. Au fost întocmite actele necesare, au fost căutate, din nou, familiile aparţinătoare. Primul pas a fost găsirea locurilor de veci, lucru dificil într-un oraş precum Bacăul.

„Au fost 13 morţi la morgă, dar după ce s-au făcut demersuri, au fost luaţi de către familii trei dintre ei. Eu am îngropat 10. Trei la Cimitirul Sărata, şase la Parohia Holt şi unul în Şerbăneşti“, a spus parohul. Înmormântările au respectat întreg ritualul creştin. Din simple cadavre îngheţate, sortite incinerării, fără vreo identitate post mortem, au devenit morţi pentru care s-au făcut slujbe şi li s-a citit pentru veşnica pomenire. Preotul Radu-Ichim a cumpărat sicrie, cruci, capitonaje, voal, lumânări, a tocmit gropari şi maşini care se ocupă de funeralii, a obţinut locurile de veci. Apoi, le-a făcut praznice. Prima înmormântare a fost pe 5 martie, la Cimitirul Sărata iar a doua, pe 6 martie, la Holt. Ultima, în care a înmormântat un singur cadavru, la Şerbăneşti, pe 24 martie. În doar două zile preotul a îngropat 9 morţi. Sâmbătă, 25 aprilie, preotul Gabriel Radu –Ichim le-a făcut praznicul de 40 de zile. Primul şi al doilea „lot“ au fost cele mai consistente, pentru golirea frigiderelor de la morgă.  „Doar îmbrăcăminte nu a trebuit să le iau. Ei sunt îngheţaţi, nu ai cum să-i îmbraci. Vreau să mulţumesc tuturor care s-au implicat, cei de la morgă şi Medicină Legală s-au mişcat foarte repede, iar la transportul unuia dintre morţi m-au ajutat cu o maşină“.

Cel mai vechi cadavru de la Prosectura Spitalului Judeţean de Urgenţe din Bacău era o femeie de 44 de ani, care stătea la frigider de doi ani. Potrivit evidenţelor, pe 5 martie 2015, la Cimitirul Sărata au fost înmormântaţi: Andrei Vasilică Maxinaş (născut pe 13 august 1989-mort pe 3 octombrie 2013), Costel Onorel Chiriac (născut pe 19 august 1960-mort în data de 19 aprilie 2014) şi Costantin Rotariu (născut pe 8 august 1964-mort pe 2 iulie 2014). „Sunt şi cazuri de morţi, neidentificaţi. Unul este găsit la Oituz, alţi doi în comunele Letea Veche şi Gârleni, cărora nu li se cunoaşte data naşterii sau a morţii“, a mai spus preotul Ichim. La Cimitirul Holt, pe 6 martie , au fost îngropaţi: Petre Călin (născut pe 27 iunie 1947-mort pe 4 decembrie 2014), Giuliano Constantin Nica (data naşterii, necunoscută-decedat pe 8 noiembrie 2013), Daniela Bouaru (născută pe 7 martie 1969, decedată pe 26 februarie 2013), Neculai Taşcă (găsit în comuna Oituz, nu se cunoaşte data naşterii şi a morţii) şi încă două trupuri neidentificate, găsite în stare avansată de putrefacţie în comunele Letea Veche şi Gârleni. Ultima înmormântare, în care a fost luat ultimul cadavru de la morga din Bacău, a avut loc pe 24 martie, la Cimitirul Şerbăneşti. Aici a fost îngropat Selin Lazăr, născut pe 11 octombrie 1948, mort pe 25 decembrie 2014. Vor fi înmormântaţi 13 copii „uitaţi“ în frigider. Pot fi înmormântaţi creştineşte doar copii care au certificat de naştere, unii dintre ei, deja botezaţi. Preotul surzilor din Bacău, care este şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Copiilor Surzi din România, va elibera, curând şi rafturile în care se găsesc copiii nou noscuţi sau mai mari, abandonaţi la morga spitalului băcăuan. Toţi vor avea parte de slujbă creştinească. „Acum sunt 13 copii. Se face triajul lor. Dacă e născut mort, nu are certificat de naştere, nici de deces. El va fi incinerat de spital. Nu are cum să-i predea spre îngropare“, a mai spus preotul Gabriel Radu-Ichim.

Preotul surzilor a construit pe banii lui o biserica din lemn, în stil maramureşean Preotul Gabriel Radu-Ichim a fost hirotonit în 1999. Este căsătorit şi are trei copii. L-a marcat „tăcerea“ fiului său mai mare, care nu a vorbit până la 4-5 ani, având la acea vreme deficienţe de auz. Atunci a început construcţia bisericii din lemn, finalizată pe 10 iunie 2010, care se află  pe strada Călugăreni, din cartierul Nord din Bacău, pe care a realizat-o în proporţie de peste 70% cu banii lui. A pus gaj două terenuri şi o casă, a împrumutat 68 de mii de franci elveţieni. În acelaşi timp, s-a apucat de cursuri pentru persoanele cu deficienţe de auz. A văzut în remedierea sănătăţii copilului său o minune şi s-a dedicat în întregime surdo-muţilor, pentru care face slujbe mixte, cu voce dar şi în limbaj mimico-gestual.Preotul Gabriel Radu-Ichim este cunoscut pentru smerenia şi discreţia cu care ajută oamenii din jurul lui. Oferă mese oamenilor străzii şi este singurul duhovnic pentru 350 de familii de surzi din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Preotul băcăuan va fi din toamna acestui an lector universitar la Universitatea din Suceava. Gabriel Radu Ichim are trei licenţe universitare (Facultatea de Teologie, Facultatea de Istorie şi Facultatea de Drept), două masterate, în limbaj mimico-gestual şi în drept internaţional dar şi doctorat în istorie pe teme religioase.


Sursa: http://adevarul.ro/locale/bacau/exclusiv-lectia-omenie-data-preotul-surzilor-bacau-ingropat-crestineste-mortii-abandonati-morga-cheltuiala-lui-1_553ccbfacfbe376e359105be/index.html
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger