4/13/2016

Clipul formatiei Taxi in viziunea profunda a staretului Nectarie Clinci a manastirii Sihastria Putnei

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, arhimandritul Nectarie Clinci, îi îndeamnă pe credincioși să mediteze cu toții la acest cuvânt de învățătură spus de Sfantul Macarie cel Mare: „Cu un cuvânt bun și pe cel rău îl faci bun, iar cu un cuvant rău și pe cel bun îl faci rău!”.

Părintele stareţ regretă că în videoclipul care a devenit atât de controversat al formației Taxi apar și artiști de valoare, dând ca exemplu pe Grigore Leșe căruia nu îi vede rostul și locul. Mai mult, domnia sa susține că bisericile din lemn au devenit neîncăpătoare și de aceea au fost ridicate altele mai mari.


„Îmi pare rău de unii artiști prezenți în videoclip. Nu știau probabil despre ce este vorba … de exemplu Grigore Leșe. În fine….Sunt de plâns. Ce ar însemna noi, duminica, la sfânta Liturghie să facem slujba în bisericuța de la cimitir. Este din lemn, dar este micuță… Țin minte că în prima bisericuță a schitului stăteau oamenii ticsiți unul lângă altul, chiar și afară stăteau să asculte cuvântul lui Dumnezeu și slujba. Asta nu înseamnă ca dacă am ridicat o altă biserica mai mare, aici nu este Dumnezeu. Este un lucru binecuvântat pentru că vedeți și demisolul bisericii este plin de copii în timpul sfintei liturghii. Pe părinți cu copii care așteaptă acolo să se împărtășească. Să fi fost cu toții aici ar fi fost foarte greu și trebuie să slujim sfânta și dumnezeiasca slujbă în liniște. Eu mă umplu de bucurie și văd cum este plin de părinți cu copii. Bisericile din lemn au fost și se vor face. Bisericile din lemn și din zid nu sunt goale, sunt pline de credincioși. Așa că e bine să lăsăm oamenii să meargă să se roage potrivit trăirii și simțirii lor”,  a spus starețul Nectarie Clinci.

Monahul mai susține că doar acest videoclip mail lipsea „de parcă nu era suficiente discordii în țară”.

„Ce vorbesc ei, acolo… Te umple plânsu/râsu… Vorbești de smerenie când trăiești smerenia. Nu sunt suficiente discordii și tensiuni în țară. Asta ne mai lipsea…Cireașa de pe tort. Și acum ce-i de făcut ?Hai să dărâmăm ce s-a construit din Catedrala Mântuirii Neamului că doar așa merg lucrurile la noi . Ce ridica unii, dărâmă alții… Hai sa facem altfel că vorba aceea: cei dinaintea noastra au fost niște proști. Dar, noi avem pretenții la cei care au daruri …Totuși, cred că se impune ca Biserica Ortodoxă Română să ia o atitudine. Un mesaj elegant și discret trebuie… Știți este o vorba a SF.Pimen un preot din sec IV-,, O dată taci, a doua oară taci dar a treia oară scoate sabia! Căci știi cum este cu prostul…dacă nu îi spui nimic se crede deștept ! Dumnezeu să ne ajute! și să ne lumineze. Că suntem în Postul mare! Și e nevoie ca fiecare dintre noi să ne vedem păcatele. Adică nu te lăsa călcat în picioare spune, că dacă nu spui prostul crede că are dreptate. Cam așa se întâmplă la noi. Dacă nu spui nimic, zice că are dreptate”,  a mai subliniat arhimandritul Nectarie Clinci.

Referitor la faptul că Dumnezeu iubește spațiile mici și că Dumnezeu nu iubește spațiile mari, arhimandritul Nectarie susține că „aceasta este spusă ca direcție spre Catedrala Mântuirii Neamului”.

„Hai să nu o mai facem și așa e construită pe jumătate și să o dărâmăm. Noi și așa am tot darâmat de la Revoluție încoace.Ce au făcut cei dinainte nu a fost bun, hai să dărâmăm și să stricăm. Noi cei care am venit la conducere că doar noi facem ceva mai bun. Și nu apucă să le termine și vin alții. Și ce zic? Nu sunt bune astea, hai să le stricăm că nu au fost bune. Nu avem autostradă să poți merge în mod civilizat de la Suceava sau de la Iași spre București. Îți trebuie 8-10 ore să ajungi în capitală. Haideți să construim, nu catedrale mari, haideți să construim discoteci mari. Ați văzut ce au pățit săraci copii la Colectiv? În discoteca și în maghernița aceea acolo… au murit. Hai să construiască discoteci mari și nu biserici mari. Dar noi nu ne luăm după ceea ce spun unii sau alții pentru că din păcate noi românii suntem un popor smerit. Spun lucrul acesta,din păcate,pentru că cei care au gura mare, și care au tupeu aceea au tupeu și ies în frunte și în față. Și cel care e smerit și tăcut nu spune nimic. Unii mai spuneau că doar domnul Iisus Hrisots a fost răstignit pe Sfânta Cruce care era din lemn, dar oare ce trebuia să îl răstignească pe o cruce din fier? Ce treabă are una cu alta? Să ne bucurăm când se fac lucruri bune și frumose în țara aceasta. Că dacă vom face așa, toată lumea va avea de câștigat”,  a spus starețul Mănstirii Sihăstria Putnei.

Întors din Ierusalim, după ce a vizitat Mormântul Sfânt, arhimandritul Nectarie Clinci a amintit că la Betleem împărăteasa Elena, pe vremea când a construit primele biserici, nu a ridicat una mică din lemn ci o biserică mare care este și astăzi.


„Are vreo 50 metri lungime și lată de două ori cât este lățimea lăcașului nostru. Împărăteasa Elena a ridicat biserica cu smerenie și dragoste pentru ca toți oamenii să poată încăpea la slujbă și să se roage lui Dumnezeu. Să ne rugăm ca oamenii aceștia care au o influență asupra aomenilor să fie luminați de Dumnezeu iar ceea ce spun și fac să gândească de zece ori așa cum face croitorul măsoară de zece ori și taie odată. Să nu gândim după mintea nostră, sunt alții care au înțelepiunea și puterea să gândească, să ne rugăm ca prin ei să lucreze Dumnezeu nu eu care sunt atât de mititel și mă trezesc buricul pământului”,  a spus arhimandritul Nectarie Clinci.

Sursa: http://suceavanews.ro/197630/social/reactia-dura-a-unui-preot-din-suceava-dupa-mesajul-transmis-de-piesa-trupei-taxi-stii-cum-este-cu-prostul-daca-nu-ii-spui-nimic-se-crede-destept/


De ce sustin construirea Catedralei Mântuirii Neamului?



Apar de ceva timp intrebari de genul: De ce avem nevoie de Catedrala Mantuirii Neamului? De ce va fi asa mare? De ce nu se construiesc spitale in loc de catedrala? etc. Aceste intrebari apar uneori firesc in sufletul oamenilor dar in ultimul timp sunt impuse artificial rau intentionat. De ce nu s-a facut o dezbatere publica pe acest subiect daca Mass Media este chiar atat de interesata? De ce prefera doar sa atace in mod rautacios? De ce...





«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger