9/16/2008

Ghiozdanele grele distrug coloana

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !
Unii medici afirmă că elevii care poartă genţi de şcoală ar trebui să facă zilnic un sfert de oră de exerciţii fizice pentru întărirea musculaturii spatelui


Medicul primar Rodica Bulf, specialist în balneo-fizioterapie, spune că, în ultimii ani, scoliozele din cauza ghiozdanului purtat necorespunzător s-au înmulţit.
Cea mai frecventă deformare a coloanei vertebrale produsă de ghiozdane este scolioza. Medicul primar Rodica Bulf, specialist în balneo-fizioterapie şi recuperare medicală la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, explică din ce cauză ajung elevii să dezvolte această afecţiune.

Adevărul : Care sunt bolile pe care le provoacă un ghiozdan nepotrivit?
Rodica Bulf: În primul rând, avem deviaţiile de coloană, care se produc în momentul în care ghiozdanul este purtat asimetric. Este vorba de acele ghiozdane de mână, care se poartă într-un singur braţ, dar şi de ghiozdanele pentru ambii umeri, dar care sunt purtate tot pe un singur umăr. Mai există şi ghiozdanul pe diagonală, care iarăşi provoacă afecţiuni ale coloanei.
Cum trebuie purtată corect geanta pentru şcoală?
Chiar dacă ghiozdanul este corespunzător şi se poartă corect pe ambii umeri, am observat că ele au acele barete care atârnă undeva foarte jos la nivelul spatelui şi atunci, ca să nu scape ghiozdanul, copilul are tendinţa să-şi adune umerii şi să facă poziţii cifotice. Bineînţeles că, iniţial, ele pot fi cifo-scolioze foarte uşoare, dar o atitudine permanentizată devine de-a dreptul scolioză.

Câte kilograme ar trebui să care un copil?
10% din greutatea corpului. De obicei, sunt puţini copiii foarte mici care îşi duc singuri ghiozdanele. Abia din clasa a cincea încep problemele. Vârsta cuprinsă între 9 şi 12 ani este cea mai critică, pentru că atunci apare perioada de prepubertate şi pubertate. Atunci copiii cresc în înălţime şi capătă deviaţii destul de frecvente ale coloanei vertebrale.

Care e poziţia ideală a ghiozdanului?
Ghiozdanul de spate se pune în prima jumătate a spatelui şi eventual partea care face corp comun cu spatele să fie mai dură. Pentru că în momentul ăla se creează o anumită stabilitate ghiozdanului şi copilul stă mai corect şi mai frumos. Am observat că cel puţin 70% din şcolarii care vin cu cifo-scolioze au o poziţie defectuoasă de menţinere a ghiozdanului pe timpul drumului de la şcoală acasă şi de acasă la şcoală.
Cât de bune sunt ghiozdanele pe roţi?
Un ghiozdan pe roţi are o greutate redusă de tracţiune. Dar este o manevră asimetrică, pentru că se foloseşte o singură mână. Dar, repet, greutatea este redusă.
Cum au evoluat scoliozele?
Numărul cazurilor de cifo-scolioză au crescut comparativ cu numărul de cazuri din urmă cu 17 ani. Eu cred că numărul a crescut pentru că şi depistarea în prezent e mai bună.
Există un remediu pentru purtatul ghiozdanului?
Există exerciţii speciale pentru creşterea trunchiului în concordanţă cu musculatura abdominală. Dacă fiecare copil ar face 15 minute de mişcare acasă, cred ca s-ar diminua foarte mult efectele unui purtat defectuos de ghiozdan.
Cât de gravă e o scolioză pe care o capeţi la vârstă mică?
Scolioze cu adevărat foarte grave fac puţini copii, însă scolioze uşoare au foarte mulţi. O scolioză gravă poate să fie determinată iniţial dintr-o postură necorespunzătoare, dar poate ajunge până la corset şi intervenţie chirurgicală. Sunt mulţi copii care poartă corset. Nu există o rezolvare 100% a unei scolioze grave.
Aveţi o alimentaţie recomandată pentru copiii pasibili de scolioză?
Alimentaţia trebuie să fie bazată pe fructe şi legume, care ne asigură vitamina C, necesară la absorbţia calciului în tractul digestiv. Copiii trebuie să aibă şi o alimentaţie bogată în lactate. Mai ales în perioada şcolară trebuie să le administrăm calciu şi vitamina D.

Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger