4/23/2015

Diferenta dintre preot si popa

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Redau intocmai discutia pe care am avut-o pe Facebook pe acest subiect:

Petcu George Care este diferenta dintre preot si popă?
April 18 at 7:33pm · Like

Profu Constantin Taranii romani in vechime spuneau preotului popa dar nu in intelesul din zilele noastre. Azi, cand spui popa te referi la un preot care face preotia ca o meserie, nu din vocatie. In vechime insa popa insemna altceva. Cuvantul popa vine de la "pop" care era stalpul de sustinere a unei capite de fan cat si stalpul de care se legau animalele. Astfel animalele se invarteau in jurul popului. Tot la fel si credinciosii se in vart in jurul popii care conduce parohia. Preotul sau popa este stalpul de sustinere a unei parohii de care depinde mantuirea credinciosilor.
April 18 at 9:13pm · Like · 2

Petcu George Eu il consider POPA pe cel ce slujește pentru bani ( care au tarife ) Preot este omul care face din placere, are o chemare. Ideea este ca majoritatea sunt POPI, DIN PACATE.
April 18 at 10:17pm · Like

Bogdan Mate "Popa" e cuvant de origine slava si era folosit in vechime. Azi folosim latinescul PREOT, iar "popa" a capatat un sens negativ. Singurul lucru bun la care sunt utili popii e domeniul constructiilor  Popii sunt folositi pentru a sprijini sau sustine pereti sau maluri de sant.
April 18 at 10:43pm · Like


Bogdan Mate In Ortodoxia romaneasca de azi se pune accent pe preotia sfintitoare. Sunt in circulatie numeroase spuse despre cinstea ce trebuie data preotului in toate situatiile. Stiti prea bine vorba cu pupatul mainii preotului cel beat din sant  Fiind deci absolutizata aceasta cinstire catre preoti, este involuntar intretinuta separarea mirenilor de casta preoteasca. Preotii devin niste "alesi", mirenii o turma amorfa care trebuie sa asculte de cei dintai. Suna urat, insa relational cam asa stau lucrurile. In atare conditii, mirenii nu doar ca nu stiu de preotia universala, dar se si mira foarte atunci cand aud de asa ceva, pt ca ideea vine cumva in conflict cu separarea de care am spus mai sus.

Teolog Iordachescu Constantin
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger