1/26/2013

Programul Iconografic al Bisericilor Ortodoxe

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Pictura bisericeasca este o arta deosebita de pictura profana. Arta bisericeasca se deosebeste fundamental de cea profana atat prin scopul si menirea ei, cat si prin formele sau mijloacele ei. Pictura bisericeasca nu a urmarit sa satisfaca gustul sau sentimentul estetic al credinciosilor, nu a avut o functie pur-decorativa. Ea a izvorat la inceputul biserici, dintr-un sentiment profund religios. Pictorii bisericesti, ei insisi oameni religiosi au aratat sa ilustreze istoria vieti crestine, continutul cartilor sfinte, invatatura de credinta a bisericii. Pictura si icoanele au un rol instructiv si decorativ.

La baza programului iconografic stau anumite reguli adunate de-a lungu timpului in manuale numite: Erminii (calauze) de zugravie sau de pictura bisericeasca. 

1. Turla bisericii

Infatiseaza biserica cereasca. Pe bolta turlei se zugraveste chipul lui Dumnezeu inconjurat de sfintii ingeri, de profeti si de apostoli. Jos pe cele 4 colturi de la baza turlei se zugravesc sfintii patru evanghelsti.


2. Altarul

Sus pe bolta se zugraveste Maica Domnului ca Imparateasa a Cerurilor, apoi scene din Vechiul si Noul Testament. Jos se zugravesc chipurile marilor sfinti ierarhi si Diaconi ai Bisericii.

3. Naosul

Se picteaza scene din viata si lucrarea Mantaitorului (in special Nasterea si Invierea), chipuri de sfinti de toate categoriile (mucenici, cuviosi, imparati, etc.)


4. Pronaus

Aici se zugravesc chipurile ctitorilor, voievozilor, marilor cuviosi si cuvioase precum si scene instructive si educative.

5. Pictura exterioara a bisericilor

Aici sunt pictati cei ce nu au avut sansa sa faca parte din biserica crestina: dreptii, patriarhii, proorocii Vechiului Testament, sibile sau profetese pagane, filosofi si intelepti din lumea veche care prin intelepciunea daruita lor de Dumnezeu au intrezarit venirea lui Hristos pe pamant.




Author:

«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger