12/31/2014

Ce rugaciuni sa citim in contexte diferite. Sfaturi de la Parintele Cleopa Ilie

Niciun comentariu:

Este bună cartea cu cele douăsprezece vineri?

Cartea cu douăsprezece vineri a rămas de la bogomili, un fel de sectari ai bulgarilor din secolul al XII-lea. Este carte apocrifă, adică neaprobată de Sfântul Sinod. Tot aşa nu-i bun nici „Visul Maicii Domnului“, nici „Epistola“. Biserica nu le-a îngăduit şi nu sunt aprobate de Sfântul Sinod.

Cele mai bune sunt Acatistul Maicii Domnului şi Paraclisul Maicii Domnului. Acestea au mare putere şi sunt aprobate de toate sinoadele ecumenice. Să le citiţi în fiecare zi!

Citiţi Acatistul Bunei Vestiri, cel mai renumit; Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, când ai o supărare mare, să te acopere Maica Domnului; şi Acatistul Maicii Domnului numit „Bucuria tuturor scârbiţilor“.
Ai văzut când ai scârbe mari şi citeşti din Ceaslov Paraclisul? Maica Domnului îţi dă bucurie, căci Paraclisul este pentru calmare. Când eşti nervos, când ai supărare în casă şi-i tulburat soţul sau soţia, citiţi Paraclisul Maicii Domnului cu candela aprinsă la sfintele icoane şi vă liniştiţi.
Această putere o are Paraclisul Maicii Domnului, ca să dea linişte în familie şi în casă.

Afară de asta, să ştii că dacă dormi seara neînchinat este mare păcat. Cât de obosit ai fi, zi măcar rugăciunile de seară pe scurt, din Ceaslov, fă câteva închinăciuni şi apoi culcă-te!

Dimineaţa, dacă pleci la lucru fără rugăciune, este la fel mare păcat. Sfântul Ioan Gură de Aur zice aşa: „Se cade, mai înainte de toate, în viaţa omului să povăţuiască nevinovata rugăciune“. Când te-ai sculat dimineaţa, nu te apuca de treabă. Este un drac care se cheamă „înainte mergător“ şi are o ceată mare de draci pe faţa pământului, pe care o trimite în casele creştinilor ca să-i înveţe, când se vor scula dimineaţa, să se apuce mai întâi de treabă. Cu noaptea în cap să se apuce de treabă.

Nu! Întâi slăveşte-L pe Dumnezeu, apoi Dumnezeu te întăreşte şi poţi să lucrezi cât zece oameni într-o zi.


(Ne vorbeşte părintele Cleopa, vol. 7) |
Sursa: http://www.ortodoxia.md/articole-preluate/7764-2014-02-24-18-56-52

Cartea de mai sus o puteti comanda de aici:


In total sunt 15 volume extrem de interesante. Le gasiti aici:



Vinul potrivit pentru mese festive. Ce fel de vin sa punem pe masa in functie de mancarea gatita?

Niciun comentariu:

Care poate fi licoarea care ii apropie pe oameni cel mai mult daca nu vinul sau produsele fermentate din struguri sub toate formele sale!

Bucataria noastra traditionala a capatat de-a lungul timpului ceva influente international, dar soiurile autohtone pot crea o experienta placuta in asocierea si cu preparatele de pe alte meleaguri.

Pentru aperitive as alege o Busuioaca de Bohotin sau un vin spumant de pe la noi sau un vin spumant “Cava” de Spania (care are calitate deosebita la un pret accesibil).

Salata de boeuf poate fi asortata cu o Cramposie sau o Feteasca Alba. Pestele, fructele de mare si carnea alba se impaca foarte bine cu un alt soi autohton………. Sarba. Soi extraordinar, cu aciditate crescuta, aromat si fructat care cu siguranta poate surprinde!

“Pomana porcului” poate fi asociata usor cu un vin rosu fiert (vin rosu, cuisore, batoane scortisoara, anason stelat, feli de portocale care poate fi indulcit cu zahar sau miere dupa gust)  sau un pelin de Urlati. Aromele sarate creeaza un mariaj perfect cu cele dulci, iar cele grase cu cele amare. Vinurile cu nivel de alcool ridicat sau cu aciditate crescuta pot fi de asemenea un partener perfect pentru produsele mai grase.  

Sarmalele sunt bucuroase sa aiba alaturi un vin rosu sec precum Merlot sau Cabernet Sauvignon.

Fripturile din carne de porc, vita, oaie sau vanat cu diverse ierburi si condimente se impaca de minune cu o Fetesca Neagra mai corpolenta, Syrah  sau Cabernet Franc.

La desert, ideal ar fi ca vinul sa fie mai dulce dacat produsul cu care dorim sa-l asortam. Un vin rosu demisec fructat poate complimenta un cozonac cu nuca si stafide. Grasa de Cotnari dulce poate complimenta o prajitura cu branza dulce si stafide si nu numai.

Atentie! Daca aveti un produs culinar pentru care nu gasiti o asociere potrivita cumparati o sticla de Sampanie si bucurativa de moment!

Dar bineinteles, cel mai important ingredient in reusita asocierilor culinare este starea noastra interioara si persoanele care ne sunt aproape! 

Va doresc sa fiti Frumosi, Sanatosi si Voiosi alaturi de cei dragi! Bucurii Sfinte!



TRICU MIRCEA, degustator profesionist de vinuri 
mircea_tricu@yahoo.com
0722.629.824


12/28/2014

Jucarii frumoase pentru copii

Niciun comentariu:

Am gasit un site cu jucarii diverse pentru copii:
DinoLand

Gasiti aici:

Jocuri Educative
Jocuri de Societate
Jocuri Creative
Jocuri pentru Bebelusi
Instrumente muzicale
Seturi de constructie
Jucarii de exterior
Jucarii de fetite
Jucarii de baietei
Pentru gradinita si scoala


Vizitati situl! E chiar interesant!
DinoLand

Alte jucarii interesante si deosebite puteti gasi aici.

12/23/2014

Vinul potrivit pentru Craciunul perfect

Niciun comentariu:

Iata ca a sosit si cea mai frumoasa sarbatoare a anului  - Nasterea Mantuitorului nostru  Iisus Hristos sau Craciunul. Este motiv de bucurie, este moment de innoire si clipa in care noi ne strangem laolalta cu parintii, bunicii, rudele si prietenii, sa oferim si sa primim fiecare recunostinta si dragostea fata de cei aflati alaturi de noi! Si care poate fi licoarea care ii apropie pe oameni cel mai mult daca nu vinul sau produsele fermentate din struguri sub toate formele sale!

Bucataria noastra traditionala a capatat de-a lungul timpului ceva influente international, dar soiurile autohtone pot crea o experienta placuta in asocierea si cu preparatele de pe alte meleaguri.

Pentru aperitive as alege o Busuioaca de Bohotin sau un vin spumant de pe la noi sau un vin spumant “Cava” de Spania (care are calitate deosebita la un pret accesibil).

Salata de boeuf poate fi asortata cu o Cramposie sau o Feteasca Alba. Pestele, fructele de mare si carnea alba se impaca foarte bine cu un alt soi autohton………. Sarba. Soi extraordinar, cu aciditate crescuta, aromat si fructat care cu siguranta poate surprinde!

“Pomana porcului” poate fi asociata usor cu un vin rosu fiert (vin rosu, cuisore, batoane scortisoara, anason stelat, feli de portocale care poate fi indulcit cu zahar sau miere dupa gust)  sau un pelin de Urlati. Aromele sarate creeaza un mariaj perfect cu cele dulci, iar cele grase cu cele amare. Vinurile cu nivel de alcool ridicat sau cu aciditate crescuta pot fi de asemenea un partener perfect pentru produsele mai grase.  

Sarmalele sunt bucuroase sa aiba alaturi un vin rosu sec precum Merlot sau Cabernet Sauvignon.

Fripturile din carne de porc, vita, oaie sau vanat cu diverse ierburi si condimente se impaca de minune cu o Fetesca Neagra mai corpolenta, Syrah  sau Cabernet Franc.

La desert, ideal ar fi ca vinul sa fie mai dulce dacat produsul cu care dorim sa-l asortam. Un vin rosu demisec fructat poate complimenta un cozonac cu nuca si stafide. Grasa de Cotnari dulce poate complimenta o prajitura cu branza dulce si stafide si nu numai.

Atentie! Daca aveti un produs culinar pentru care nu gasiti o asociere potrivita cumparati o sticla de Sampanie si bucurativa de moment!

Dar bineinteles, cel mai important ingredient in reusita asocierilor culinare este starea noastra interioara si persoanele care ne sunt aproape! 

Va doresc sa fiti Frumosi, Sanatosi si Voiosi alaturi de cei dragi! Bucurii Sfinte!

Craciun Fericit  !!!

TRICU MIRCEA, degustator profesionist de vinuri 
mircea_tricu@yahoo.com
0722.629.824



Consumati zilnic covrigi? Aflati la ce boli va expuneti

Niciun comentariu:

Ţine loc de mic dejun, prânz şi cină. Costă doar un leu şi este cea mai la îndemână masă a românului. Este gustos, dar nu aduce nici un beneficiu organismului, în afară de faptul că potoleşte foamea. Aşa ar putea fi descris banalul covrig. Consumat zilnic, în cantităţi mari, poate provoca serioase probleme de sănătate, de la obezitate, la diabet şi hipertensiune arterială.

Făină, drojdie, sare şi apă. Se frământă bine, până se face aluatul, după care mai multe mâini dibace modelează coca în formă de covrig. Apoi covrigii sunt fierţi câteva minute în apă cu zahăr, rostogoliţi prin mac, sare sau susan şi puşi în cuptorul electric. La final, sunt rumeni şi buni de mâncat. Sunt cumpăraţi cu miile în fiecare zi, dimineaţa, la prânz şi seara.

Valoarea nutritivă a covrigilor este zero. Adică organismul nu-şi poate extrage necesarul de vitamine şi fibre de care are nevoie, în ciuda faptului că un covrig mâncat pe fugă oferă senzaţia de saţietate.
Excesul e cel care dăunează sănătăţii, iar pancreasul va fi afectat dacă obişnuim că mâncăm mulţi covrigi. La fel şi intestinul gros, şi asta din cauza ingredientelor nu tocmai sănătoase.

”Avem pâine albă, adică pâine fără niciun fel de fibre, avem ulei, avem margarină în aceste produse, toate preparate termic, adică grăsimi hidrogenate până la urmă şi combinaţia respectivă este nocivă pentru organism, ne predispun la diabet, la hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, în special colesterolul rau care se poate depune pe vas şi produce boala coronariană”, a spus nutriţonistulLygia Alexandrescu.

De aceea, doctorii recomandă moderaţie de fiecare dată când vrem să mâncăm covrigi sau pateuri.
„Totul este să nu mănânci zilnic, şi în cantităţi mari. La convrig, pe lângă faptul ca este bogat în calorii, pentru că este bogat in hidrocarbonate, mai există şi altecva - au un aport de sare deosebit. 150 de grame de covrigi pot să aducă până la 3.000 de miligrame de cloruri de sodiu pe zi. Aportul de sare este foarte mare. Ingestia mare de sodiu este legată foarte mult de apariţia hipertensiunii arteriale”, a spus şi Alexandru Oproiu, medic gastroenterolog.

Sursa: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/La+ce+boli+se+expun+consumatorii+de+covrigi

12/20/2014

Ce probleme intampina preotii in parohie cand merg cu ajunul?

Un comentariu:

1. Multi oameni nu stiu sa faca sfanta Cruce, in special cei de la 35 ani in sus pana la cei batrani. E mai usor sa canti la cobza... fluturand mana in graba rugandu-se intens: Ia Doamne musca de la mine!!! Cu multa rabdare parintele a stat sa ii invete pe oameni sa faca corect Sfanta Cruce. Totusi este arma asupra diavolului. Si copii o fac mai corect, doar au invatat la scoala la religie.

2. Copii sunt prea fascinati de jocuri si de internet. De multe ori toarna tone de aracet sau lipici pe scaunul din fata calculatorului incat nu se mai pot ridica de pe el. Parca ar fi un invalid in scun cu rotile. Sta preotul cu Sfanta Cruce sau cu Icoana in mana in fata lui rugandu-l sa se inchine si el. Insa e prea ocupat. Pupa repede icoana insa cu ochii rastigniti in calculator si fara sa faca Cruce. Parintii iau apararea copiilor: Ce sa facem cu calculatoarele astea...? Pai cum asa mai oameni buni? Ce fel de exemplare cresteti voi? Nu puteti face nimic?

3. Mamaie te-ai impartasit?
Eu? Da! Cand eram la mama acasa.
Pai nu vrei sa vin sa te impartasesc?
Eu stiu...?

Tataie vrei sa te impartasesc? Da nu fumezi si tu 3 zile?
Ce? 3 zile? NU POT!
Da nici in ziua in care te vei impartasi?
Nici!

Impartasirea batranilor este foarte importanta. Unii nu s-au impartasit o viata intreaga, altii au avut grija de sufletele lor. Unii pun inceput bun la batranete. Dar lui Dumnezeu trebuie sa ii dam faina tineretii, nu tarata batranetii! Insa dam si noi ce avem fiecare!

4. Sunteti cununati la biserica?
Nu parinte! Nu avem bani! Asteptam cand om avea si noi cu ce!
Pai cum asa!? In ritmul asta nu o sa aveti niciodata bani pentru ca nu aveti binecuvantarea lui Dumnezeu! Intai cele duhovnicesti si apoi vin si cele lumesti! Iar apoi, toate pacatele astea (ale desfranarii) se vor razbuna mai tarziu pe voi, de va veti ruga si va veti intreba: Doamne da ce am facut de ne pedepsesti asa? Dumnezeu vrea sa ne pedepsim in lumea asta nu in cealalta. Si nimeni nu iti garanteaza siguranta zilei de maine? Veniti la biserica si va cununati! Va promit ca nu va costa nimic, numai puneti-va in randuiala!

5. Cimide! (Inchina-te in limba romanes)
Bre! Copii astia ai tai sunt botezati?
Nu parinte!
Pai cum asa bre? Ia adu-i la Biserica neaparat! Nu te costa nimic! Daca nu, vin cu un cazan urias pe strada voastra si va botez pe toti la rand ca multi ati tot amanat botezul! Amanarea de la cel rau este!

6. Vine parintele! Inchideti va rugam cainii!
Pe jos gheata! Cainii dezlegati...
Da nu musca cainele meu...! si hat! il prinde si ii perforeaza reverenda parintelui care nu e chiar ieftina...!
Ham! Ham! Ham! In loc sa stau linistit sa imi vad de gheata de sub picioare, trebuie sa imi vad de cainii dintre picioare. Na si tie un picior in gura ca vad ca mi-l cauti! Mars de aici!
Nu pot intelege de ce primesc unii oameni preotul cu cainii dezlegati...! In Moldova nu am vazut asa ceva! Nu va inchipuiti ca toti cainii sunt din aceea mici si galagiosi! Sunt si unii mari care nu prea stii ce le poate bate capul! Doar e animal!

7. Vai parinte iertati deranjul...!
Da nu am venit in inspectie!
Putini oameni se sinchisesc sa isi faca curat in casa cand stiu ca vine preotul... Asa o fi si in sufletul lor! Cand te impartasesti cu Hristos, deci il primesti pe Hristos in tine, faci putina curatenie in sufletul tau, nu? Te duci de te spovedesti! Preotul il reprezinta pe Hristos! Iti calca Hristos si Sfintii ingeri pragul casei tale! Cum il primesti? De ce nu ii deschizi?

8. Nu veniti la noi ca nu am bani!
Da, ti-am cerut eu ceva?! Lasa-ma sa iti binecuvintez casa! Vine si la tine Craciunul sau Boboteaza!

9. Cazurile sociale, casele cu copii multi sau batranii singuri sunt trecute intr-o evidenta. Cand gasim sponsori, ii trimitem la cine trebuie.

12/19/2014

Pe cine incomodează ora de Religie? - Pr. Conf. Univ. Constantin Necula

Niciun comentariu:

12/18/2014

Ce semnifica Bradul de Craciun?

Niciun comentariu:

Bradul de Craciun semnifica sufletul omului care in perioada Postului se imbodobeste ca acest brad. Omul trebuie sa fie ca si bradul inaintea lui Dumnezeu: mereu drept si mereu verde, adica corect, cu coloana vertebrala si mereu cu gandul la Dumnezeu, Datatorul de viata.

Ce semnifica globuletele?

Pe vremuri nu existau globuletii. Strabunii nostri puneau in brad fructe: mere, pere, gutui, portocale si bomboane. Acestea semnifica faptele oamenilor bune. Oamenii se pregatesc pentru marea sarbatoare a Craciunului prin lucrarea faptelor bune.

Ce semnifica beteala si luminitele?

Pe vremuri nu existau instalatii de lumini. Oamenii punea mici lumanarele pe care le aprindeau. Asa cum straluceste beteala si lumineaza acele beculete sau lumanari, tot la fel de stralucitor trebuie sa ne facem sufletul. Pentru acest lucru, mergem la Biserica la preot si ne spovedim si ne impartasim. Ne curatam haina sufletului si o facem luminoasa si stralucitoare ca beteaua si ca luminitele.


Ce semnifica steaua din varful bradului?

Noi facem toate acestea pentru a ne pregati sa primim vestea nasterii adusa de steaua cea stralucitoare. Deci steaua din varful bradului ne arata rostul stradaniei noastre: ne pregatim pentru a intampina Nasterea Domnului Iisus Hristos. Noi suntem calauziti in acest drum de purificare si de sfintire de Dumnezeu asa cum El i-a povatuit pe magi prin intermediul Stelei de Lumina.

Ce semnifica cadourile de sub brad?

Cadourile de sub brad semnifica darurile lui Dumnezeu pe care le face oamenilor dar si darnicia omului, grija lui pentru cei nevoiasi, grija lui pentru a bucura aproapele. Hristos a zis: "Cel ce zice ca Ma iubeste pe Mine, dar pe fratele sau uraste, acela este mincinos!"

Patimile calugărilor români de pe Muntele Athos

Niciun comentariu:

12/16/2014

Craciunul - o sarbatoare neintelesa si golita de sens?

Niciun comentariu:


Am intrebat elevii: Ce inseamna pentru tine Craciunul? Care este primul cuvant legat de Craciun care iti vine in minte?

Am primit raspunsuri de genul: Bradul de Craciun, Porc, Mos Craciun, daruri, jucarii, mancare, bautura, colinde. Prea putini mi-au dat raspunsul care il asteptam: Craciunul = Nasterea Domnului Iisus Hristos.

Bradul de Craciun, Porcul, Mos Craciun, darurile, jucariile, masa festiva, colindele sunt o urmare a marii sarbatori a Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos. Crestinii din vremea noastra din pacate, sarbatoresc Craciunul fara Sarbatorit. Pe cine sarbatorim? Pe Iisus Hristos! Este ziua Lui de nastere! E fireasca masa de Craciun, bucuria intalnirii cu rudele insa aceste bucurii trebuie sa fie incununate de bucuria zilei onomastice a Mantuitorului Iisus Hristos. Traim din pacate niste vremuri in care oamenii se pierd in detalii (organizarea mesei de Craciun, curatenie in casa, etc) si uita esentialul: pe Cine sarbatorim? Unii nu mai primesc nici colindatorii, nici preotul cu ajunul.

Fiecare dintre noi am fost in vizita la un prieten la ziua lui de nastere. Il vizitam la casa lui sau la localul unde ne invita. Ii ducem un cadou, ii strangem mana cu tarie si ii uram din suflet cele mai sincere felicitari. El isi face datoria de gazda servindu-ne cu bunataturile pregatite. Oare de ziua nasterii lui Iisus Hristos nu ar trebui sa il vizitam la El acasa, la Biserica? Doar Biserica este Casa Domnului!

De ce numim Biserica Casa Domnului?

Pentru ca in Biserica se afla permanent pe Sfanta Masa mici particele uscate din trupul si sangele lui Iisus Hristos. Aceste particele sunt folosite de preot pentru a impartasi bolnavii pe la casele lor si care nu se pot deplasa la Biserica si nu pot asista la Sf. Liturghie.

Azi crestinii nostri nu mai merg la Biserica in ziua de Craciun sa se intalneasca cu Iisus Hristos. Ei se rezuma doar la masa festiva, la Bradul impodobit si la Mos Craciun. Dar aceste lucruri sunt strict legate de persoana Mantuitorului Hristos. Ori daca nu il sarbatoresti pe Hristos, sarbatoarea ta este complet lipsita de sens!

Ce semnifica Bradul de Craciun?

Bradul de Craciun semnifica sufletul omului care in perioada Postului se imbodobeste ca acest brad. Omul trebuie sa fie ca si bradul inaintea lui Dumnezeu: mereu drept si mereu verde, adica corect, cu coloana vertebrala si mereu cu gandul la Dumnezeu, Datatorul de viata.

Ce semnifica globuletele?

Pe vremuri nu existau globuletii. Strabunii nostri puneau in brad fructe: mere, pere, gutui, portocale si bomboane. Acestea semnifica faptele oamenilor bune. Oamenii se pregatesc pentru marea sarbatoare a Craciunului prin lucrarea faptelor bune.

Ce semnifica beteala si luminitele?

Pe vremuri nu existau instalatii de lumini. Oamenii punea mici lumanarele pe care le aprindeau. Asa cum straluceste beteala si lumineaza acele beculete sau lumanari, tot la fel de stralucitor trebuie sa ne facem sufletul. Pentru acest lucru, mergem la Biserica la preot si ne spovedim si ne impartasim. Ne curatam haina sufletului si o facem luminoasa si stralucitoare ca beteaua si ca luminitele.


Ce semnifica steaua din varful bradului?

Noi facem toate acestea pentru a ne pregati sa primim vestea nasterii adusa de steaua cea stralucitoare. Deci steaua din varful bradului ne arata rostul stradaniei noastre: ne pregatim pentru a intampina Nasterea Domnului Iisus Hristos. Noi suntem calauziti in acest drum de purificare si de sfintire de Dumnezeu asa cum El i-a povatuit pe magi prin intermediul Stelei de Lumina.

Ce semnifica cadourile de sub brad?

Cadourile de sub brad semnifica darurile lui Dumnezeu pe care le face oamenilor dar si darnicia omului, grija lui pentru cei nevoiasi, grija lui pentru a bucura aproapele. Hristos a zis: "Cel ce zice ca Ma iubeste pe Mine, dar pe fratele sau uraste, acela este mincinos!"

COLINDELE

Am evoluat foarte mult. Toata lumea are in casa un calculator, televizor, un radio sau un casetofon.  S-a ajuns azi ca oamenii sa nu mai primeasca colindatori. Ce zic ei? De ce sa ma mai cheltui cu colindatorii cand pot asculta colinde la televizor sau calculator, colinde chiar mult mai frumoase si mai artistic interpretate! 

De ce sa primim colindatori?

De nasterea Domnului s-au deschis cerurile si s-au auzit coruri de ingeri cantand. 3 pastori mai curati la suflet au fost invredniciti de Dumnezeu sa primeasca vestea nasterii Domnului de la un inger. Deci ingerii au fost primii colindatori, primii vestitori ai nasterii Domnului. De atunci, in fiecare an in ajunul Craciunului se redeschid cerurile si ingerii coboara pe pamant laudand nasterea lui Hristos. Noi nu suntem vrednici sa ii vedem. Nici pe vremea nasterii Domnului, ingerii nu au fost vazuti de toti oamenii, ci doar de acei 3 pastori cu sufletul curat. Astazi insa putem simti in ajunul Craciunului o pace de nedescris. De cele mai multe ori in ajunul Craciunului cerul este instelat fara nici un nor pe cer. 

Acesti ingeri care coboara pe pamant, insotesc si cetele de copii care vin pe la casele dumneavoastra. Primind copii cu colinda, ii primiti pe ingeri in casa voastra! Ingerii vestesc pastorilor ca li s-a nascut Mantuitor si indeamna pastorii sa-L caute pe Mesia. Pastorii la indemnul ingerilor, merg la pruncul Iisus in Betleem. La fel si copii, in seara de Craciun vestesc ca ingerii odinioara Nasterea pruncului Iisus, indemnand totodata gazda sa mearga sa il caute pe Iisus ziua urmatoare la Biserica/ieslea sfanta din localitatea lor.

Inaintasii nostri care nu au prins epoca telecomunicatiilor, nu aveau unde asculta colinde decat daca primeau colindatori. Pe vremea aceea, oamenii erau la fel de saraci ca si acum. Cu toate acestea, toate portile din sat erau deschise si gazdele primeau colindatori. Si veneau multe cete de colindatoride copii si flacai. Fiecare dadea din ce avea: mere, nuci, gutui, prajituri, colacei de casa sau cozonac, vin sau sucuri naturale amestecate cu sifon. Nu se dadeau bani. Craciunul nu avea nici un farmec fara colindatori. Nici azi nu are. Colindatorii veneau imbracati in costume populare care erau scoase la momentele mai importante din viata. Cand mergeau la Biserica inaintasii se pregateau facand o baie, si pregatind cele mai bune haine. Si azi este aceeasi pregatire insa nu toti o mai respecta. De Craciun, cele mai multe familii isi cumpara haine noi cu care vor veni la Biserica in zilele de Craciun.

De ce primim preotul cu Craciunul?

Tot in aceasta perioada merge si preotul pe la casele oamenilor cu icoana Nasterii Domnului. Multi oameni inchid portile si zic: Vine popa dupa bani! Fals! Nu vine popa dupa bani! Vine sa va aduca in casele dumneavoastra binecuvantarea lui Hristos care se afla reprezentat in icoana. Primind preotul il primim pe Hristos in casele noastre, primim binecuvantarea lui Dumnezeu. Daca inchidem usa in nas preotului, ii inchidem defapt usa in nas lui Hristos! Preotul vine sa va faca un bine! Nu va baga mana in buzunar! Fiecare da cat poate pentru efortul depus si pentru Sfanta Biserica. Daca nu aveti bani, nu dati! Eu asa am procedat mereu. Cand am avut am dat, cand nu am avut ori am dat putin ori nu am dat deloc. Nu s-a suparat nimeni! 

Nu intamplator vine preotul mai aproape de sarbatoarea Craciunului. Pentru ca se considera ca fiecare om si-a facut curat si in casa, si-a curatit si sufletul prin spovedanie. Iar acum vine Hristos sa ii binecuvinteze osteneala pentru a avea un Craciun cu adevarat fericit.


Mos Craciun

Este un personaj de basm care ne umple sufletele de bucuria daruirii. Dar daca Hristos nu S-ar fi nascut, nu ar mai fi existat nici un Mos Craciun! De Mosul nu are nici un rost inafara sarbatoririi nasterii Domnului. Insa despre Mos Craciun sunt alte ganduri care nu vor fi cuprinse in acest articol.

teolog Constantin Iordachescu

12/13/2014

FREE DOWNLOAD partituri Colinde Bizantine

Niciun comentariu:
Colinde: Culegere de colinde – Aici gasiti o culegere de colinde populare asezate pe notatie dubla. Descarcati si cercetati cu atentie! :)

  1. Colind pe strada din Viflaim
  2. Copilule cu ochi senini
  3. Colind – povestea lui mos craciun- Bogdan Marin
  4. Colind – La casuta unde-i neaua pana-n tinda- Bogdan Marin
  5. Din cer senin
  6. Într-o zi Sfanta Marie- Bogdan Marin
  7. COLINDAM COLIND
  8. In noaptea sfanta de craciun
  9. Veniti cu totii
  10. Limbile sa salte
  11. Treci Crai – 3 timpi
  12. Colind bizantin
  13. Asta-i casa cea frumoasa
  14. Ce sară-i
  15. Coborit-a
  16. Ia sculati boieri
  17. În coliba `ntunecata
  18. In orasul vitleem
  19. La poarta la stefan voda
  20. Steaua spre rasarit
  21. Trei crai de la rasarit
  22. Veniti cu totii dimpreuna
  23. Dumnezeu Preasfantul – Pr. Cristian Todireanu
  24. Am plecat să colindăm
  25. Ia te scoala tu domn bun
  26. Sus la naltu cerului
  27. Sus la vârful muntelui
  28. Noi în seara de Crăciun
  29. Colind ceresc
  30. Colind basarabean
  31. Colind de Craciun
  32. leganusul lui Iisus
  33. lerui lerui lerui
  34. Noua azi ne-a rasarit
  35. luatu-s-o dusu-s-o
  36. Oaspeti cu azur in gene
  37. Asta-i seara de craciun
  38. Sculati boieri mari
  39. Marire intru cele ‘nalte (gl.5)
  40. D-auzi gazda (gl.8)
  41. Colo-n josu, mai din josui (gl.1)
  42. Colo sus pe langa luna (gl.1)
  43. Ciucur verde de matasa (gl.1)
  44. Ce sara-i d-aiasta sara (gl.1)
  45. Anul, bun voua, va fie 2 (gl.1) Bucovina
  46. Am plecat sa colindam (-)
  47. Veniti cu totii (gl.1)
  48. Colo sus pe langa luna (gl.1)
  49. Betleeme gateste-te (gl.8)
  50. Toata obstea crestineasca

12/12/2014

In cautarea vinului perfect prin America de Nord

Niciun comentariu:

          Frumoasa meserie au “Sommelierii” (degustatori profesionisti si cunoscatori indeaproape al producerii, comercializarii vinului si nu numai): degusta vinuri pe care uneori nu le-ar cumpara (din pricina costului), calatoresc, socializeaza si ajuta consumatorul sa-si gaseasca un nou vin favorit pe care altminteri nu l-ar lua in considerare.

        Intrand in domeniul restaurantalor imediat dupa terminarea liceului, nu mi-a fost greu sa gasesc puncte comune cu industria vinului. Lucrand intr-o crama pentru sase luni am cunoscut indeaprope ce inseamna vinul varsat de “buturuga”, ce inseamna curatarea unui butoi si binenteles partea cea mai frumoasa… degustarea.

       In restaurante am inteles ca fiecare fel de mancare poate avea un partener lichid (fie ca vorbim de vin, bere, tuica, sake, cocktail, etc.) care asociat in functie de moment (prieteni), ingrediente sau bunul gust (simt) poate creea o experienta memorabila.  Dupa cativa ani pe meleagurile noastre am avut ocazia de a calatorii si a lucra peste ocean in America.  Acolo cultura gastronomica de “fine dining”  te impinge spre intoarcerea la materialele didactice pentru a ramane pe un nivel ascendent!

      Intre hot dog si hamburgeri am gasit timp (si bani) si pentru experiente culinare mai elaborate incercand sa ma bucur de micile momente ale vietii. Vinurile americane fac parte din “Lumea noua” (ex. America de Sud, Africa de Sud, Noua Zeelanda, Australia), sunt de calitate internationala si pot concura cu brio vinurile din “Lumea Veche” (ex. Franta, Italia, Germania, Spania, Portugalia).

      Partea cea mai frumoasa erau degustarile de vinuri care erau saptamanal sustinute de distribuitorii de vinuri pentru a ne imbunatatii vocabularul oenologic si calitatiile de salesmanship care duceau spre o singura concluzie… ca si Sommelier sau profesionist ideal ar fi sa creezi  momente de neuitat clentilor localului, nu este important sa vinzi cel mai scump produs din meniu, dar este bine sa cunosti de ce are pretul atat de ridicat. Binenteles ca nu toate vinurile au preturi justificabile.  



         Vinul in America a avut de suferit in anii ’20 din cauza prohibitiei. In anul 1920 in SUA se interzice consumul vinului. Acesta era folosit doar in scopuri religioase  si medicinale. Industria isi revine in 1933, dupa abrogarea prohibitiei, si a prins aripi pe la mijlocul anilor ’60 cand “Napa Valley” devine prima denumire prestigioasa din America, prin fondarea cramei Robert Mondavi.

         Momentul decisiv pentru aparitia vinului american pe plan international s-a consumat in anul 1976  -  degustarea de la Paris aduce vinul californian pe un loc superior celui francez (Judecata de la Paris).      Degustarea de vinuri de la Paris din 1976 sau Hotărârea de la Paris a fost un concurs de vinuri organizat  la 24 mai 1976 de către Steven Spurrier (un negustor de vinuri britanic). La degustare, desfasurata in “orb”, au fost incluse vinuri cru classe de Bordeaux, deasemenea avand si vinuri californiene, acestea din urma fiind mai putin cunoscute. Specialistii au fost uimiti de calitatea vinului American. De atunci vinurile Lumii Noi sunt din ce in ce mai apreciate pretutindeni in lume. Spurrier a vândut doar vinul francez inainte de degustare  și a crezut că vinurile din California, nu au sanse sa câștige.

          Toate cele 50 de State ale Americii  produc vin, dar sunt doar patru mai importante: California, Oregon, Washington, New York. Principalele tipuri de struguri plantati sunt: Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Gris (acelasi cu Pinot Grigio din Italia) pentru cei albi si Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Syrah, Zinfindel pentru cei rosii si nu numai.  

          Deoarece cultura vinului s-a dezvoltat asa de mult in ultimii 40 de ani, cand la inceputul anilor ’70 in America existau aproximativ 440 de vinarii iar in zilele nostre sunt deja peste 7000 de producatori de vinuri, fiecare crama incearca sa aduca consumatorului cea mai buna interpretare a strugurelui vinificat din punctul de vedere al maestrului pivnicer (oenolog), fie ca este vorba de vinificare in butoi de stejar sau “ou de ciment” sau alte metode.

           In principal vinurile  de California sunt concentrate, maturate in stejar, cu fructe de padure, condimente si binenteles de o calitate inalta si care pot atinge o varsta frumoasa in pivintele colectionarilor. Toate acestea sunt pe cale a fi schimbate de o mentalitate noua a tinerilor producatori de vinuri care au adus un val de schimbare in ultimii cativa ani fiind dornici de afirmare si iubind ceea ce fac.

           In functie de varsta de invechire al vinului sau procesele de vinificare, produsul obtinut poate bucura papilele gustative intr-o asociere cu un meniu culinar. Este uimitor cum un Sauvignon Blanc nematurat, proaspat, cu arome de grepefruit si ardei gras verde poate complimenta o portie de paste cu creveti si ierburi proaspete sau o salata de legume si un vinaigrette (sos) de citrice. 

          Binenteles ca in cultura gastronomica americana foarte multe produse si sosuri au un continut ridicat de zahar (si am cam fugit de ele), dar exista un vin pentru fiecare preparat in parte si binenteles pentru fiecare buzunar. Calitatea serviciilor este in principal ridicata, mai ales in sud, care este supranumit  “Southern hospitality”,  acolo unde ospatarul evolueaza intr-un mediu unde este incurajat sa treaca peste “fisa postului” pentru a asigura excelenta in servicii si satisfactia clientului.

          Excelenta in servicii  ajuta clientii sa se simta bineveninti dar binenteles ca ajuta si vinul, prin cunoasterea sa in detaliu, adugand inca un strat de service in creearea atmosferei perfecte!

          Vinul perfect este acela care te ajuta sa te bucuri de un moment anume, vinul perfect este acela care ii uneste pe oameni, vinul perfect este Acela care te indeamna sa lasi toate grijile deoparte si te ademeneste sa te cunosti pe tine… vinul perfect!

Degustator de vinuri profesionist TRICU MIRCEA
mircea_tricu@yahoo.com
0722.629.824
libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger